Bitcoin

26.03.2020

Bitcoin on vuonna 2009 luotu avoimen lähdekoodin kryptovaluutta. Bitcoin luotiin vastauksena vuoden 2008 finanssikriisiin. Bitcoinin luojana oli Satoshi Nakamoto nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho. Bitcoinien enimmäismäärä on rajoitettu 21 miljoonaan. Bitcoinit eivät ole minkään yksittäisen tahon liikkeellelaskemia, vaan ne syntyvät maailmaan louhimalla. Tällä hetkellä maailmassa on hieman yli 18 miljoonaa Bitcoinia. Yksi Bitcoin on mahdollista jakaa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan satosheiksi. Bitcoin perustuu mullistavaan lohkoketju-nimiseen teknologiaan. Lohkoketjuteknologian ansiosta Bitcoinia ei ole mahdollista sensuroida tai kontrolloida minkään valtion, keskuspankin, tai muun vastaavan tahon toimesta. Bitcoineja on mahdollista säilyttää omassa kryptolompakossa, tai kolmannen osapuolen palveluntarjoajan sivustolla. Bitcoineja on mahdollista lähettää kenelle tahansa mihin päin maailmaa, mikäli vastaanottavalla henkilöllä on toimiva Bitcoin-osoite. Bitcoinien liikkumista ei ole siis rajattu perinteisen valuutan tapaan pankkien aukioloaikoihin. 

Bitcoinilla on lukuisia etuja tavalliseen rahajärjestelmään verrattuna. Bitcoinin siirrot tapahtuvat suoraan käyttäjien välillä, joten pankit ja muut maksunvälittäjät jäävät täysin tarpeettomiksi. Bitcoin-siirrot ovat myös huomattavasti nopeampia ja edullisempia, kuin perinteisillä valuutoilla suoritetut. Bitcoinien määrä on rajallinen. Bitcoinien maksimimäärää, ei voi kasvattaa jatkuvalla tahdilla samalla tavoin, kuin perinteisiä valuuttoja. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa, eikä niitä ole mahdollista putkahtaa tähän maailmaan yhtään enempää. Bitcoin onkin osoittautunut olevansa erinomainen arvonsäilyttäjä ja täydellinen vaihtoehto keskuspankkien avokätiselle finanssipolitiikalle.

Bitcoinin alkuaikoina yhden Bitcoinin hinta voitiin laskea senteissä. Bitcoinia pidettiinkin ainoastaan eräänlaisena nörttien puuhasteluna. Bitcoin ja sen vallankumouksellisuus kiirivät kuitenkin vuosien saatossa myös laajemman yleisön tietoisuuteen ja vuoden 2017 joulukuussa yhden Bitcoinin hinta nousi lähes 20 000 dollariin. Bitcoin on kryptovaluutta, jonka tulee löytyä jokaisen vakavasti otettavan kryptosijoittajan portfoliosta. Historiallisesti tarkasteltuna Bitcoin on ollut erinomainen sijoitus. Se on täydellinen vaihtoehto perinteiselle finanssijärjestelmälle ja sen heikkouksille. Bitcoinilla on kaikki edellytykset jatkaa vahvaa voittokulkuaan myös tulevaisuudessa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.