Ethereum

31.03.2020

Ethereum on ehdottomasti yksi kryptomaailman jättiläisistä. Ethereum on Vitalik Buterinin vuonna 2015 käynnistämä projekti. Se on tällä hetkellä markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta heti Bitcoinin jälkeen. Ethereum on paljon enemmän kuin pelkkä vaihdannan välineenä käytettävä valuutta. Ethereum on kokonainen ekosysteemi, joka mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi luoda oman kryptovaluuttansa tai rakentaa älysopimukset mahdollistavan dApp-sovelluksen. Ethereum kuuluu niin sanottuun kryptovaluuttojen platform-kategoriaan. Sen tunnetuimmat kilpailijat ovat EOS, TRON ja NEO. Ethereumin etumatka sen kilpailijoihin nähden on valtava. Ethereumilla on takanaan ylivoimaisesti platform-kategorian suurin yhteisö ja alan taitavimmat kehittäjät.

Ethereumista puhuttaessa tarkoitetaan myös usein Ethereum-alustalla toimivaa Ether-tokenia. Ether on ikään kuin Ethereum-alustan virtuaalista bensaa, jonka avulla on mahdollista maksaa Ethereumin lohkoketjussa tapahtuvat transaktiot sekä älysopimukset. Älysopimukset ovat ehdottomasti yksi Ethereumin merkittävimmistä ominaisuuksista, ja niitä käsitellään varmasti jatkossa lisää. Tällä hetkellä suosiotaan kovaa vauhtia kasvattava DeFi eli Decentralized Finance (hajautettu talous) on myös vahvasti Ethereumiin pohjautuvien tokeneiden hallussa. DeFi:ä ja sen tuomia mahdollisuuksia käsitellään myös varmasti lisää tulevissa teksteissä. Ethereumin kehityksessä on ainoastaan sen kehittäjien mielikuvitus rajana.

Ethereum on toisen sukupolven kryptovaluutta ja suurin osa sen kilpailijoista on puolestaan kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja. Tämä tarkoittaa, että ne skaalautuvat Ethereumia nopeammin ja ratkaisevat sellaisia ongelmia, joiden parissa Ethereum yhä painii. Ethereum kehittyy kuitenkin joka päivä ja esimerkiksi skaalautuvuusongelmiin haetaan jatkuvasti ratkaisua. Ethereumia kehittää kryptomaailman suurin ja taitavin kehittäjäjoukko. Mikäli Ethereum olisi tänä päivänä hieman jäljessä joidenkin teknisten ominaisuuksien osalta kilpailijoihinsa nähden, niin se ei tarkoita, että tilanne olisi tulevaisuudessa sama.

Ethereum ja Bitcoin ovat ehdottomasti merkittävimmät ja suurimmat kryptovaluutat. Ne ovat kuitenkin kryptovaluuttoina keskenään täysin erilaisia. Jokaisen kryptosijoittajan olisikin hyvä tunnistaa miten Ethereum ja Bitcoin eroavat toisistaan. Ethereum on tiivistetysti lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä tietojenkäsittelyalusta. Maailman tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin on puolestaan lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Ethereum ja Bitcoin ovat omissa kategorioissaan ehdottomasti kryptomaailman parhaimpia.

Ethereumin Ether-token (ETH) nostaa arvoaan Ethereumin suosion kasvaessa. Mitä enemmän sovelluksia ja louhijoita Ethereumin alustalla on, sekä mitä enemmän transaktioita lohkoketjussa suoritetaan, niin sitä arvokkaampi Ethereum on. Mikäli jokin Ethereumin kilpailijoista ohittaisi Ethereumin kehityksessä, eikä Ethereumin lohkoketjulla olisi enää käyttöä, niin ei myöskään Ether-tokenilla olisi enää arvoa. Tällä hetkellä Ethereumin tulevaisuudennäkymät näyttävät kuitenkin oikein valoisilta ja sen lohkoketjun käyttö on kasvussa. Myös kehittäjät ovat löytäneet tiensä kasvavissa määrin Ethereumin ja sen alustalla toimivien tokeneiden pariin. Emme pysty varmasti vielä tänä päivänä kuvittelemaankaan, mitä kaikkea Ethereumin alustalle on vielä jonain päivänä mahdollista rakentaa. Ethereumia on mahdollista ostaa lähes jokaisesta kryptovaluuttoja myyvästä markkinapaikasta.

Tässä artikkelissa käsiteltiin Ethereumia ja sen tarjoamia mahdollisuuksia todella pintapuolisesti ja tiivistetysti. Lisää artikkeleja Ethereumiin linkittyvistä aiheista on tulossa!

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.