Koska raketoidaan?

29.06.2023

Kryptomarkkina on tunnettu syklisyydestään ja korkeasta volatiliteetistaan. Kurssien rajut heilahtelut voivatkin alkuun kauhistuttaa perinteisiin sijoituskohteisiin tottuneita sijoittajia. Suuria laskuja on kuitenkin aina seurannut vieläkin suurempi nousu. 

Historiallisesti kryptovaluutat ovat kulkeneet Bitcoinin puoliintumisen tavoin neljän vuoden sykleissä. Kolmea nousuvuotta on aina tähän asti seurannut yksi rajumpi laskuvuosi. Viime vuosi oli kryptomarkkinoiden osalta brutaali. Kurssit sukelsivat rajusti ennätyslukemista ja monien kurssihuipussa mukaan hypänneiden sijoittajien omistukset päätyivät rajusti tappiolle. Väkisinkin mieleen hiipii tässä vaiheessa ajatus: Oliko tämä tässä? Lyhyeen kysymykseen lyhyt vastaus: ei ollut.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä erittäin valoisalta. Tämä vuosi on mennyt tähän asti erittäin vauhdikkaasti kryptojen osalta ja monien valuuttojen kohdalla kurssit ovat lähes kaksinkertaistuneet vuoden alusta. Tämä vuosi on siis ollut kryptojen osalta nousuvuosi. Tässä kohtaa monet varmasti miettivät, että mikäli viime vuosi oli laskua ja historiallisesti tarkasteltuna yhtä laskuvuotta on seurannut aina kolme nousuvuotta, niin voisiko tämä jälleen toistua. Oma vastaukseni on, että kyllä, tämä on jopa todennäköistä.

Tällä hetkellä myös kryptomarkkinoihin vaikuttaa vahvasti makrotaloudellinen tilanne. Onneksi kuitenkin inflaatio on pikku hiljaa osoittamassa taittumisen merkkejä ja korot saavuttavat toivottavasti tämän vuoden aikana huippunsa. Ensi keväästä onkin tulossa kryptovaluuttojen näkökulmasta äärimmäisen mielenkiintoinen. Maailman suurin varainhoitaja BlackRock jätti juuri Bitcoinin spot ETF-hakemuksen. BlackRockin ETF-hakemusten hyväksymisprosentti on ollut mukavat 99,8%, joten eivät he aivan huvin vuoksi näitä hakemuksia jättele. Tämän hakemuksen käsittelyaika on sopivasti juurikin 8kk, joten hakemuksen todennäköinen hyväksyminen ajoittuu mukavasti juurikin ensi vuoden kevääseen.

Ensimmäistä Bitcoin spot ETF:ää on odotettu vesi kielellä sijoittajien keskuudessa jo vuosikausia ja BlackRockin hakemuksen hyväksyminen saattaisi vielä kaiken lisäksi avata portit myös muille suurille varainhoitajille. Tällöin Bitcoin olisi ensi kertaa aivan uudenlaisten sijoittajien saavutettavissa. Tämä jos mikä on kryptomarkkinoiden kannalta massiivinen juttu ja se saattaakin parhaimmillaan johtaa suurien rahavirtojen valumiseen markkinoille.

Mikäli et tiedä, mikä on ETF, niin voit lukaista tästä vaikka sijoittaja.fi:n artikkelin aiheesta.

Olenkin kevään 2024 osalta äärimmäisen optimistinen ja uskon, että Bitcoin tulee saavuttamaan näihin aikoihin aikaisemman hintaennätyksensä, joka saattaa toimia katalyyttinä kurssien voimakkaalle nousulle loppuvuotta kohden mentäessä.

Ensi vuoden alkupuoliskolla on näillä näkymin luvassa useita kryptovaluuttojen kurssia mahdollisesti nostavia tekijöitä, joita ovat esimerkiksi:

  • Vuosikausia odotettu Bitcoin spot ETF saattaa vihdoin nähdä päivänvalon

  • Bitcoinin puoliintuminen

  • Yleisen taloudellisen tilanteen parantuminen

  • Kryptojen ympärille kasvaneen infrastruktuurin kehittyminen

  • Aasian herääminen kryptovaluuttojen tarjoamiin mahdollisuuksiin

Koska nämä yllä olevat tapahtumat ovat sijoittajien tiedossa, onkin hyvin todennäköistä, että nämä hinnoitellaan kurssiin sisään jo aikaisemmin. Tästä syystä voidaankin sanoa tällä hetkellä olevan viimeiset hetket, mikäli haluaa hyötyä tulevasta nousumarkkinasta maksimaalisesti. No kuinka kauan tämä seuraava nousumarkkina sitten kestää? Uskon, että kryptomarkkina alkaa ensi vuoden aikana kuumenemaan ja seuraava ATH tullaan saavuttamaan vuoden 2025 kevään aikoihin. Nämä ovat vain omia valistuneita arvailujani, mutta en usko, että nämä ovat kovinkaan pahasti väärässä. Mikäli haluaa päästä raketin kyytiin, nyt on oikea aika hypätä markkinoille. Kurssit voivat toki lähikuukausina myös laskeakin hieman, mutta tällä ei isossa kuvassa ole merkitystä, sillä tulevat vuodet näyttävät kryptojen osalta äärimmäisen valoisalta.

Jos kryptosijoittamisen aloittaminen kiinnostaa, niin mielestäni helpoiten ja turvallisimmin se onnistuu kotimaisen Northcrypton palvelussa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.