Kryptohuijaukset

22.08.2023

Kryptovaluuttamarkkinoiden massiivisen kasvun myötä myös huijarit ovat löytäneet tiensä kryptovaluuttojen pariin. Yleisesti ottaen kryptovaluuttahuijarit pyrkivät hyödyntämään omassa toiminnassaan kryptovaluuttojen uutuusarvoa, kovia tuottolupauksia ja suhteellisen monimutkaisia teknisiä termejä. Lisäksi kryptovaluutat houkuttelevat myös huijareita puoleensa sen ansiosta, että kryptovaluuttojen tapauksessa huijattujen rahojen palauttaminen uhrille on äärimmäisen vaikeaa. Lähtökohtaisesti, mikäli olet joutunut kryptohuijauksen uhriksi, niin kannattaa asennoitua siihen niin, että et tule ikinä saamaan huijattuja rahojasi takaisin.

Mikäli olet kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin, tulee sinuun perehtyä aihealueeseen kunnolla ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Lisäksi on hyvä muistaa, että mikäli jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei todennäköisesti myöskään silloin ole totta. Erilaisia kryptovaluuttahuijauksia on olemassa lukuisia erilaisia ja tässä artikkelissa on käsitelty ainoastaan muutamia yleisimpiä.


Yleisimmät kryptovaluuttahuijaukset

Väärennetyt verkkosivustot

Väärennetyt verkkosivustot ovat tyypillisesti erittäin huolellisesti rakennettuja. Kun pahaa aavistamaton uhri vilkaisee nopeasti sivustoa, luulee hän päätyneensä viralliselle kryptovaluuttatoimijan verkkosivuille. Näiden väärennettyjen verkkosivustojen verkkotunnukset ovat yleensä samankaltaisia kuin ne sivustot, joita ne yrittävät jäljitellä, mutta hieman eri nimisiä. Voikin olla että verkkosivuston tunnukseen on lisätty jokin ylimääräinen kirjain. Verkkosivuston osoitetta huolella tarkasteltaessa on kuitenkin huijaussivustojen kohdalla mahdollista havaita poikkeamia, jotka paljastavat sivuston vilpillisyyden. Ulkoisesti väärennetyt verkkosivustot näyttävät hyvin identtisiltä laillisten sivustojen kanssa, mikä tekee niiden tunnistamisesta vaikeaa. 

Tuottohuijaukset

Yksi yleisimmistä kryptovaluuttahuijauksista on tuottohuijaus. Tässä henkilö on sijoittanut varallisuuttaan huijareiden tarjoamaan kryptovaluuttapalveluun. Yllättäen tämä sijoitettu summa on mahdollisesti jopa moninkertaistunut ja kun huijauksen uhri haluaa nostaa tämän omalle tililleen, vaaditaan häneltä "vakuutusmaksua". Tällöin huijauksen uhri ei pysty nostamaan kuvitteellisia voittojaan, ellei hän maksa huijareille ennalta määriteltyä prosenttiosuutta "tuotoista". Tämän kaltaisessa huijauksessa uhri joutuukin huijatuksi ikään kuin toiseen kertaan. Sen lisäksi että hän menettää luonnollisesti huijareille antamansa alkutalletuksen, menettää hän myös maksamansa "vakuutusmaksun". Mikäli sinulta vaaditaan jonkinnäköistä vakuusmaksua saadaksesi nostettua kryptovaluuttatuottosi, olet jo joutunut huijauksen uhriksi. Mikään laillinen kryptovaluuttapalvelu ei tällaisia maksuja asiakkailtaan vaadi.

Sijoitusasiantuntija-huijaukset

Sijoitusasiantuntija-huijaus linkittyy usein yllä olevaan tuottohuijaukseen. Voit saada puhelun "asiantuntijalta", joka houkuttelee sinut sijoittamaan kryptovaluuttoihin oman palvelunsa kautta. Usein tällaisissa tapauksissa huijari lypsää huijatulta rahaa usein eri keinoin. On kuitenkin hyvä muistaa, että mikään laillinen toimija ei keksi asiakkailleen koko ajan uusia verukkeita sijoitussumman kasvattamiseen. Mikäli saat useimmiten englanninkielisen puhelun, jossa pyydetään sijoittamaan kryptovaluuttoihin, niin älä missään nimessä sijoita. Menetät vain kaikki sijoittamasi rahat, sillä todellisuudessa mitään sijoitusta ei ole ja sijoitetut rahat menevät suoraan huijarin omaan taskuun.

Julkisuuden henkilöiden väärennetyt suositukset

Kryptovaluuttahuijarit saattavat aika ajoin esiintyä julkisuuden henkilöinä, liikemiehinä tai vaikuttajina. Tämän tarkoituksena on houkutella potentiaalisia huijauksen uhreja. Toisinaan tähän liittyy kryptovaluuttojen myyntiä uusille sijoittajille, vaikka kyseisiä kryptovaluuttoja ei todellisuudessa ole olemassa. Nämä huijaukset voivat olla tarkkaan suunniteltuja ja niihin voi kuulua hienosti muotoiltuja verkkosivustoja ja esitteitä, jotka sisältävät julkkisten suositteluja kyseistä palvelua kohtaan. Tämä kaltaisiin huijauksiin saatat törmätä aivan arkipäiväisissä tilanteissa, kuten esimerkiksi YouTube videoiden mainoksina. Jos siis törmäät mainokseen, jossa jokin julkisuudesta tuttu henkilö suosittelee kryptovaluuttoihin sijoittamista, niin suhtaudu tähän suurella varauksella, sillä se on todennäköisesti huijaus.

Viestihuijaukset

Kryptohuijarit lähettävät pahaa aavistamattomille ihmisille usein lupauksia suurista tuotoista niin sosiaalisen median alustoilla kuin myös sähköpostin välityksellä. Sinun kannattaakin suhtautua saamiisi viesteihin äärimmäisen suurella varovaisuudella, sillä usein tämän kaltaisissa tapauksissa esimerkiksi viestissä olevan linkin avaaminen on johtanut etähallintaohjelman päätymiseen tietokoneelle. Älä siis missään nimessä avaa epäilyttäviä kryptosijoittamiseen houkuttelevia viestejä, saatika lataa mitään tiedostoja koneellesi.

Lahjoitushuijaukset

Yksi yleisimmistä kryptovaluuttahuijauksista on lahjoitushuijaus. Lähetä haluamasi määrä kryptovaluuttaa tähän osoitteeseen ja saat sen kaksinkertaisena takaisin. Kuulostaa älyttömältä, mutta uskokaa tai älkää monet ihmiset menevät ilmaisen rahan perässä tähän huijaukseen.

Pilvilouhintahuijaukset

Pilvilouhinta viittaa yrityksiin, jotka tarjoavat vuokralle kryptovaluutan louhintalaitteita kiinteään hintaan ja väittävät tarjoavansa sinulle osuuden tuotosta. Tämä mahdollistaa teoriassa kryptovaluutan louhimisen etäyhteyden avulla ilman, että sinun tarvitsee hankkia kalliita louhintavälineitä itsellesi. Kuitenkin monet pilvilouhintayritykset osoittautuvat huijauksiksi tai vähintäänkin epätehokkaiksi, ja niiden käyttäjät saattavat menettää rahansa. Lähtökohtaisesti, mikäli joku tarjoaa sinulle kryptovaluuttojen louhintatuottoja, älä laita rahojasi tämän kaltaiseen toimintaan. Mikään ei takaa sitä, että saisit todellisuudessa sijoituksellesi minkäänlaista tuottoa ja sijoittamasi rahat häviävät vain kuin tuhkana tuuleen.

Pyramidihuijaukset

Onecoin ja Bitconnect ovat varmasti termejä, joita monet kryptovaluuttamarkkinoiden ulkopuolella olevat henkilöt ovat todennäköisesti kuulleet. Nämä ovat maailman tunnetuimpia "kryptovaluuttoihin" linkittyviä pyramidihuijauksia. Kryptovaluutat heittomerkeissä siksi, että nämä kaksi eivät todellisuudessa olleet kryptovaluuttoja, sillä ne olivat ainoastaa kauniita ajatuksia paperilla ilman minkäänlaista teknistä toteutusta, kuten esimerkiksi lohkoketjua. Mikäli jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se todennäköisesti myöskään ole sitä. Poskettomat tuottolupaukset ja rikastumisen helppous ovat ehdottomasti asioita, joita kuullessaan kannattaisi hälytyskellojen soida. Lisäksi kryptovaluuttoja kannattaa ostaa ainoastaa hyväksi ja luotettavaksi todetuista markkinapaikoista. Mikäli joku pyytää sinua johonkin tilaisuuteen kuulemaa uudesta ja uskomattomasta kryptovaluutasta, jonka suosio tulee lähivuosina raketoimaan, älä mene, mikäli halua säästyä rahojen menettämiseltä.


Kuinka välttyä kryptohuijauksilta?

Alla lyhyt lista, jota noudattamalla pystyt välttämään suurimman osan kryptohuijauksista:

Älä vastaa epäilyttäviin puheluihin

Älä paina epäilyttävää linkkiä

Älä anna lupaa etähallintaohjelmille

Älä lähetä kryptovaluuttoja tuntemattomaan osoitteeseen

Liiallinen ja tyrkyttävä markkinointi on aina vahva hälytyssignaali

Varo sosiaalisen median mainoksia

Pidä huoli, että et mene vahingossa väärälle verkkosivustolle

Tee aina huolellinen taustatutkimus ennen kuin sijoitat

Ilmaista rahaa ei ole olemassa


Mitä tehdä, jos joutuu kryptohuijauksen uhriksi?

Kryptohuijauksen uhriksi joutuminen voi koitua uhrille pahimmassa tapauksessa äärimmäisen kalliiksi. Uhri saattaa menettää koko omaisuutensa ja mahdollisesti ajautua jopa korviaan myöten velkoihin.

Mikäli epäilet joutuneesi kryptohuijauksen uhriksi ja olet suorittanut huijarille tilisiirron, niin ota ensimmäiseksi yhteyttä omaan pankkiisi ja kerro heille epäilyksestä. Tämän lisäksi sinun kannattaa vaihtaa kaikki käyttäjänimesi ja salasanasi, sekä tarkistuttaa tietokoneesi mahdollisten haittaohjelmien varalta. Ota luonnollisesti myös yhteyttä poliisiin ja kirjaa asiasta rikosilmoitus.

Jos sinusta tuntuu, että olet joutunut tai joutumassa huijauksen uhriksi, niin voit olla myös minuun yhteydessä sosiaalisen median tilieni kautta ja voin mahdollisesti konsultoida sinua asian suhteen.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.