Kryptosijoittamisen aloittaminen

24.03.2020

Kryptosijoittamisen aloittaminen saattaa tuntua monesta asiaan perehtymättömästä ihmisestä haastavalta. Itselleni aikanaan suurin kynnys kryptosijoittamisen aloittamiseen oli juurikin sen aloittamisen vaikeus. Minulla ei ollut mitään hajua siitä, mistä saisin kryptoja ostettua. Etenkin turvallisuusnäkökulma ja kryptovaluutoista kuulemani kauhutarinat pelottivat minua. Lopulta uteliaisuuteni kasvoi niin suureksi, että aloin selvittämään asiaa tosissani. Sitten huomasin, että kryptosijoittamisen aloittaminen onkin yllättävän helppoa.

Aivan ensimmäisenä jokaisen uuden kryptosijoittajan kannattaa perehtyä siihen, mikä markkinapaikka vastaa parhaiten omia tarpeita. Onko tarkoituksena hankkia ainoastaan Bitcoineja, vai kiinnostavatko myös muut kryptot sijoitusmielessä? Kryptoja on mahdollista hankkia lukuisilta eri markkinapaikoilta. Kaikkia kryptoja ei kuitenkaan ole mahdollista hankkia joka paikasta. Kuitenkin suurimpien markkinapaikkojen valikoima on sen verran kattava, että se tyydyttää varmasti aloittelevan kryptosijoittajan tarpeet. Lisäksi suurimmat markkinapaikat ovat myös kaikista turvallisimpia ja helpoimpia käyttää.

Monet aloittelevat kryptosijoittajat tekevät ensimmäiset sijoituksensa ostamalla Bitcoineja. Mielestäni aloitteleva kryptosijoittaja pystyy hankkimaan Bitcoineja helpoiten kotimaisesta Coinmotionista. Mikäli kotimainen palveluntarjoaja ei houkuttele, tarjoavat myös ulkomaiset palvelut, kuten Coinbase hyvän vaihtoehdon. Mielestäni Bitcoinien hankkiminen on nykyään jopa helpompaa kuin osakkeiden. Yllämainittujen sivustojen käyttöliittymät ovat erittäin selkeitä, ja profiilin luominen onnistuu mutkattomasti. Lisäksi Bitcoinista löytyy eniten tietoa, joten sen toiminnan pystyy mielestäni ymmärtämään suhteellisen nopeasti. Coinmotion ja Coinbase tarjoavat käyttäjilleen Bitcoinien lisäksi mahdollisuuden ostaa myös muitakin isoimpia kryptovaluuttoja, kuten esimerkiksi Ethereumia ja Litecoinia.

Monet sijoittajat ovat kuitenkin kiinnostuneita laajentamaan kryptoportfoliotaan myös muihin kryptoihin. Bitcoinien lisäksi sijoittajalla on valittavanaan myös useita tuhansia muita kryptoja, joita kutsutaan altcoineiksi. Mielestäni altcoineilla on nykyään mahdollista saada jopa Bitcoinia suurempia tuottoja. Toki altcoineihin sijoittaminen on myös huomattavasti riskisempaa ja monet altcoinit tulevatkin ajansaatossa arvottomiksi. altcoineihin sijoittaminen edellyttää aina kovaa perehtymistä potentiaalisiin sijoituskohteisiin. Hyvänä neuvona altcoineihin sijoittamisessa voidaan pitää seuraavaa: Pyri aina ostamaan laskevaan kurssiin. Itse sijoitan kryptoihin pitkällä tähtäimellä. Kurssilaskut tarjoavat siis minulle hyviä mahdollisuuksia portfolioni kasvattamiseen. Älä myöskään ikinä osta altcoineja hypen mukana. Monet ovat menettäneet näin rahansa.

Mielestäni ennen altcoinien ostamista on tärkeää ymmärtää Bitcoinin perusperiaatteet. Kun tiedät mikä on Bitcoin ja miten se toimii, pystyt tarkemmin vertailemaan eri kryptoja Bitcoiniin ja ymmärrät, miten niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan. Mielestäni Bitcoinin toimintaperiaate on huomattavasti yksinkertaisempi kuin monilla toisen tai kolmannen sukupolven kryptoilla. Itse aloitin kryptoihin tutustumisen juurikin Bitcoiniin perehtymällä.Tiivistetysti ilmaistuna: älä missään nimessä osta altcoineja ennen kuin ymmärrät mikä on Bitcoin.

Altcoineja saa ostettua etenkin suurista kryptopörsseistä, kuten Binancesta, KuCoinista tai Huobista. Nämä sivustot tarjoavatkin asiakkailleen mahdollisuuden ostaa useita satoja eri kryptovaluuttoja. Mikäli haluamaasi kauppapaikkaan rekisteröityminen ei sivustojen tarjoamista selkeistä ohjeista huolimatta onnistu, ja koet tämän prosessin ylivoimaisena suorituksena, niin suosittelen rehellisesti että pitäydyt ainoastaan Bitcoineissa. Fakta on se, että altcoineihin sijoittaminen edellyttää valtavasti vaivannäköä. Sinun on oltava perillä sijoituskohteistasi, markkinatilanteesta ja siitä kuinka kryptopörssit toimivat. Mielestäni helpoin osuus altcoineihin sijoittamisessa on juurikin itse kryptopörssiin rekisteröityminen...

Mikäli olet valmis viemään kryptosijoittamisen hieman pidemmälle, ja haluat ostaa Bitcoineilla kryptoportfolioosi myös muitakin kryptoja, suosittelen toimimaan seuraavalla tavalla: Coinmotionissa ja Coinbasessa pystyt tallettamaan euroja tilisiirrolla. Tämän jälkeen valitse omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuva kryptovaluuttapörssi. Suurimmat valikoimat erilaisia altcoineja löydät Binancen ja Huobin kaltaisista kauppapaikoista. Tämän jälkeen lähetä Coinmotionista tai Coinbasesta ostamasi kryptovaluutat (useimmissa tapauksissa Bitcoin) valitsemaasi kryptovaluuttapörssiin ja osta haluamaasi altcoinia.

Binance

Itse olen jo suosinut hieman pidemmän aikaa altcoineja ostaessani Binancea. Binance on yksi tunnetuimmista ja luotettavimmista kryptopörsseistä. Binancessa sijoittajalle on tarjolla lukuisia eri kryptoja. Siellä kauppaa käydään kryptojen välityksellä. Tämä tarkoittaa, että et voi siirtää suoraan tililtäsi euroja Binanceen ja ostaa kryptoja. Sinun täytyy ostaa ensin esimerkiksi Bitcoineja ja tämän jälkeen siirtää Bitcoinit Binancen lompakkoosi. Edellä mainitun jälkeen pystyt käymään kauppaa Binancessa. Binancessa on valtava valikoima erilaisia kryptoja, joihin sinun kannattaa perehtyä tarkemmin ennen ostopäätöksen tekemistä. Binancen helppokäyttöisyyden vuoksi suosittelen sitä uuden kryptosijoittajan ensimmäiseksi kryptopörssiksi. 

Binanceen rekisteröityessä kannattaa noudattaa sivuston tarjoamia selkeitä ohjeita. Rekisteröitymisprosessi hoituu tyypillisesti nopeasti ja vaivattomasti. Ainoastaan kovimman kryptohypen aikoihin sivusto ei välttämättä pysty ottamaan kaikkia uusia käyttäjiä vastaan.

Bitcoinien siirtyminen kryptopörssiin kestää tyypillisesti muutamasta kymmenestä minuutista tuntiin. Ruuhka-aikana siirtoajat voivat kasvaa jopa päiviin, joten ei kannata huolestua, jos siirtämäsi Bitcoinit eivät näy tunnin sisällä käyttäjätilisi lompakossa.

Eri kryptovaluutoilla on aina oma osoitteensa. Muista siis aina lähettää Bitcoinit niille tarkoitettuun osoitteeseen. Yksi tyypillisimmistä virheistä on lähettää kryptot väärää valuuttaa tukevaan osoitteeseen, jolloin ne eivät ikinä löydä käyttäjätilillesi. Mikäli olet lähettänyt Bitcoinit oikeaan osoitteeseen, niin ne löytävät varmasti perille. Bitcoinien saavuttua lompakkoosi voit alkaa käymään niillä kauppaa. Vaihtoehtoisesti voit lähettää valitsemaasi kryptopörssiin myös muitakin kryptovaluuttoja. Lähetettävän kryptovaluutan ei ole aina pakko olla Bitcoinia.

Kryptoihin sijoittaminen on jatkuvaa oppimista. Opin edelleen itsekin markkinoista ja kryptoista joka päivä uusia asioita. Ennen kryptovaluuttoihin sijoitamista tulee perehtyä kryptovaluuttamarkkinoiden yleisiin periaatteisiin ja kryptojen taustalla oleviin teknologioihin. Ennen ensimmäistä kryptosijoitusta pitää myös selvittää Bitcoinin toimintaperiaate. Kryptopörssin valinnassa kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja valita parhaiten juuri omiin tarpeisiin soveltuva markkinapaikka. Mikäli olet päättänyt aloittaa kryptosijoittamisen ja suunnittelet kryptopörssiin liittymistä, niin olet vasta aloittelemassa pitkää ja kivistä matkaa. Luota itseesi, tee itse omat päätöksesi ja pysy suunnitelmassasi. 

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.