Kryptovaluuttalompakko

02.04.2020

Kryptovaluuttalompakolla tarkoitetaan kryptovaluuttojen säilytyspaikkaa. Mikäli hankit itsellesi kryptovaluuttoja, niin niitä on aina säilytettävä lompakossa. Kryptolompakkoa ei ole aina pakko hankkia itse, vaan kryptovaluuttoja on mahdollista säilyttää myös pörssien lompakoissa. Jokaisen kryptosijoittajan on aina valittava itselleen omia tarpeitaan parhaiten vastaava lompakko. Kryptovaluuttojen maailmassa olet itse vastuussa omista omistuksistasi, eli mikäli hukkaat omistamasi kryptovaluutat, niin et saa niitä enää ikinä takaisin. Seuraavaksi artikkelissa esitellään suosituimpia kryptovaluuttojen säilytyspaikkoja.


Kryptovaluuttapörssit

Kryptovaluuttapörssit tarjoavat mahdollisuuden omistamiesi kryptovaluuttojen säilyttämiseen. Kryptovaluuttojen pitäminen pörssissä voi olla järkevää, mikäli tekee esimerkiksi runsaasti päiväkauppaa ja haluaa saada vaihdettua kryptovaluutat hetkessä nappia painamalla. Kryptovaluuttapörssejä ei voi kuitenkaan suositella kryptovaluuttojen pitkäaikaiseksi säilytyspaikaksi. Omistamasi kryptovaluutat eivät ole täysin omassa kontrollissasi, mikäli säilytät niitä pörsseissä. Kryptovaluuttasi ovat täysin pörssin tietoturvan varassa. Historia tunteekin lukuisia tapauksia, joissa hakkerit ovat vieneet suuret summat kryptovaluuttoja kryptovaluuttapörssien asiakkaiden tileiltä. Yksi kryptovaluuttapörssien huonoista puolista on myös erilaiset palvelukatkot. Mikäli pörssissä on jostain syystä toimintakatko, niin et pääse myöskään käsiksi omistamiisi kryptovaluuttoihin. Tämän lisäksi pörssi voi myös evätä kryptovaluuttojen kotiutukset tai jäädyttää käyttäjätilejä. Suosittelenkin vahvasti, että mikäli omistat edes vähänkään suurempia määriä kryptovaluuttoja, niin ne kannattaa ehdottomasti siirtää pörssien lompakoista omaan kryptovaluuttalompakkoon.


Desktop-lompakko

Oman desktop-lompakon hankkiminen on ehdottomasti askel tietoturvallisempaan suuntaan. Desktop-lompakolla tarkoitetaan online-yhteydessä olevaa lompakkoa. Se on käytännössä ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle ja tämän jälkeen voit hallinnoida omistamiasi kryptovaluuttoja internetin välityksellä. Desktop-lompakko eroaa kryptovaluuttapörssien lompakoista siinä, että varojen hallintaan oikeuttava privaattiavain on nyt itselläsi, eikä kolmannen osapuolen hallussa. Yksi erittäin suosittu ja helppokäyttöinen desktop-lompakko on exodus.

Desktop-lompakon avulla sinun on mahdollista pienentää huomattavasti sitä mahdollisuutta, että hakkerit veisivät omistamasi kryptovaluutat. Desktop-lompakko on kuitenkin jatkuvasti internet-yhteydessä, joten omistamasi kryptovaluutat ovat yhä hakkereiden ja virusten ulottuvilla.


Mobiililompakko

Mobiililompakko on käytännössä sama asia kuin Desktop-lompakko. Se on nimensä mukaisesti puhelimelle asennettava sovellus, jota kautta voit hallita omistamiasi kryptovaluuttoja. Tällainen ratkaisu voi olla hyödyllinen etenkin siinä vaiheessa, mikäli haluat käyttää omistamiasi kryptovaluuttoja maksuvälineinä. Mobiililompakko on helppo ja nopea käyttää, mutta se sisältää aina vastaavanlaisia tietoturvaheikkouksia, mitä desktop-lompakkokin. Mobiililompakolla kannattaakin säilyttää aina ainoastaan pieniä määriä kryptovaluuttoja.


Hardware-lompakko

Siinä vaiheessa, kun kryptovaluuttoihin sijoitetut summat alkavat kasvamaan, niin kannattaa ehdottomasti ryhtyä harkitsemaan investointia hardware-lompakkoon. Hardware-lompakko on kryptovaluuttojen säilytyspaikkana huomattavasti aikaisempia artikkelissa esiteltyjä ratkaisuja varmempi.

Hardware-lompakko on muistitikun näköinen laite, joka on kiinnitettävä tietokoneeseen transaktioita suoritettaessa. Transaktion suorittamisen jälkeen laite irrotetaan taas koneesta ja laitetaan säilöön odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Hardware-lompakko on offlinessa täysin turvassa hakkereilta sekä viruksilta, jotka ovat jatkuvasti online-lompakoiden uhkana. Hyviä ja luotettavia hardware-lompakkoja ovat esimerkiksi Ledger ja Trezor.

Hardware-lompakot ovat siis huomattavasti aikaisempia artikkelissa esiteltyjä vaihtoehtoja turvallisempia. Ne ovat myös ammattimaisten ja suurempia summia kryptovaluuttoihin sijoittavien valinta. Hyvän hardware-lompakon saat itsellesi noin sadalla eurolla ja se on erinomainen investointi, mikäli haluat säilyttää omistamasi kryptovaluutat turvallisessa paikassa.


Yhteenveto

Artikkelissa esitellyt vaihtoehdot ovat yleisimpiä tapoja kryptovaluuttojen säilyttämiseen. Erilaisia vaihtoehtoja on todella paljon ja jokaisen kryptosijoittajan kannattaakin valita kryptovaluutoilleen parhaiten omia tarpeitaan vastaava säilytysratkaisu. Eri kryptolompakot tukevat myös hieman eri kryptovaluuttoja, joten kannattaa ottaa selvää, mitkä lompakot tukevat juuri sinun omistamiasi kryptovaluuttoja. Tärkeintä on aina pyrkiä säilyttämään kryptovaluutat mahdollisimman turvallisessa paikassa. Jokaiselle kryptosijoittajalle löytyy varmasti omia tarpeitaan vastaava säilytystapa.

Mikä valitsemasi säilytystapa ikinä onkaan, niin pidä huoli, että säilytät privaattiavaimiasi ja niiden backup-koodeja varmassa paikassa. Älä myöskään ikinä ota niistä valokuvia matkapuhelimellasi, sillä kuvat ja sitä myötä myös kryptovaluuttasi voivat päätyä myös tätä tietä rikollisten käsiin. Talleta aluksi lompakkoon ainoastaan pieniä summia ja opettele sen käyttö hyvin ennen kuin siirrät sinne suurempia summia. Myös kryptovaluuttalompakoiden kohdalla hajauttaminen saattaa olla järkevää, eikä kaikkia kryptovaluuttoja kannata välttämättä pitää samassa lompakossa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.