Milloin kurssit ovat saavuttaneet pohjan?

22.01.2019

Nykyisestä laskumarkkinasta on hyvää vauhtia tulossa pisin kryptojen historiassa. Vuosina 2014-2015 kryptojen laskumarkkinat kestivät yhteensä ennätykselliset 420 päivää. Tämän kertainen lasku onkin ohittamassa edellisen ennätyksen kuukauden kuluessa. Vuoden 2017 loppupuolella kryptojen ympärillä ollut hypetys nousi historiallisesti tarkasteltuna aivan uusiin sfääreihin. Tästä johtuen onkin täysin luonnollista, että sitä seuranneesta korjausliikkeestä on myös muodostumassa historiallisen raju.

Kurssien lasku onkin rokottanut rankasti jokaisen kryptosijoittajan omistusten arvoa. Monet ovat varmasti pohtineet, että milloin nykyinen markkinatrendi oikein kääntyy? Oma mielipiteeni on se, että emme ole vielä nähneet tämän laskumarkkinan pohjia. Uskon, että markkinat käyvät vielä kerran edellisiä pohjia matalammalla.

Yllä olevasta kuvasta voimme nähdä kryptomarkkinoiden kehityksen viimeisen kahden vuoden ajalta. Heinäkuussa 2017 markkinat kävivät alhaisimmillaan alle 70 miljardissa dollarissa. Tämä onkin mielestäni sellainen tukitaso, jota markkinat eivät tule missään nimessä rikkomaan. Todennäköisesti pohjat löytyvätkin viimeistään 80-90 miljardin dollarin tasosta. Nykyisestä noin 120 miljardin tasosta on siis vielä hieman matkaa alaspäin. Historiallisesti tarkasteltuna uusi nousu vaatii aina käynnistyäkseen "sen viimeisen dipin". Markkinoiden isot pelurit, eli valaat tulevat päättämään tämän dipin ajankohdan. Viimeisen rajun laskun jälkeen markkinat tulevat todennäköisesti vakiintumaan tietylle tasolle ennen seuraavan nousumarkkinan alkua

Laskun jatkumista tukee myös se, että mielestäni monissa altcoineissa on vielä mukavasti ilmaa hinnassa. Odotankin useiden altcoinien hintojen laskevan vielä reippaasti lähitulevaisuudessa. Bitcoinissa puolestaan on mielestäni huomattavasti vähemmän laskuvaraa altcoineihin nähden. Laskumarkkinoiden jatkuessa uskonkin altcoinien laskevan prosentuaalisesti huomattavasti Bitcoinia enemmän. Tänä vuonna sijoittajille voikin avautua mahdollisuuksia löytää laadukkaita projekteja todella houkuttelevaan hintaan.


Milloin on oikea aika ostaa?

Tämän laskumarkkinan viimeinen lasku on vielä näkemättä. Tämä tarkoittaisi sitä, että tulemme näkemään entistäkin halvempia hintoja. Valitettavasti ihmisillä on kuitenkin taipumusta heittäytyä ahneiksi. Monet saattavatkin odotella yhä halvempia ja halvempia hintoja, ja lopulta he jäävät kokonaan junan kyydistä. Itse olen pyrkinyt täydentämään omistuksiani kuukausittain syksystä lähtien ja aion myös jatkaa tätä strategiaa aina nousumarkkinoiden alkuun asti. 

Sijoittajalegenda Warren Buffetin legendaariseksi muodostunut lausahdus kuuluu seuraavasti: "ole pelokas silloin kun muut ovat ahneita, ja ahne silloin kun muut ovat pelokkaita". Tätä strategiaa suosittelen vahvasti jokaiselle sijoittajalle sijoituskohteista riippumatta.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.