Mitä ovat kryptovaluutat?

21.03.2020

Kryptovaluutoilla tarkoitetaan kryptografiaan perustuvia digitaalisia virtuaalivaluuttoja. Ensimmäinen ja ehdottomasti tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2009 päivänvalon saanut Bitcoin. Kryptovaluuttojen pitkästä historiasta huolimatta monet ovat kuulleet niistä ensimmäistä kertaa vasta aivan viime vuosien aikana. Bitcoinin lisäksi maailmassa on tällä hetkellä olemassa useita tuhansia muitakin kryptovaluuttoja. Muita tunnettuja kryptovaluuttoja ovat esimerkiksi Ethereum ja Litecoin. Kryptovaluutoilla voi olla toisistaan poikkeavia ominaisuuksia ja erilaisia käyttötarkoituksia.

Kryptovaluutat toimivat pääasiassa lohkoketjuteknologian avulla. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa maailman ensimmäisen täysin läpinäkyvän ja hajautetun tietokannan. Lohkoketjun ylläpitoon voi osallistua ketä tahansa, jopa täysin toisilleen tuntemattomat tahot. Kryptovaluuttoja on useimmissa tapauksissa olemassa ainoastaan tarkasti rajattu määrä. Kryptovaluutat ovat myös täysin irrallisia nykyisestä pankkijärjestelmästä, eivätkä ne vaadi toimiakseen pankkeja tai muita säänteleviä instituutioita.

Kryptovaluuttojen arvo määräytyy osakkeiden tapaan kysynnän ja tarjonnan mukaan markkinoilla. Kryptovaluuttoja on mahdollista hankkia kryptovaluuttojen markkinapaikoilta. Tunnettuja kryptovaluuttojen markkinapaikkoja ovat esimerkiksi kansainväliset jättiläiset Coinbase ja Binance, sekä kotimainen Coinmotion. Kryptovaluuttoja on mahdollista saada palkkiona kryptovaluutan louhinnasta, eli lohkoketjun ylläpidosta. Kryptovaluuttojen louhinta tärkeä aihe, jota käsittelemme varmasti myöhemmissä artikkeleissa.

Kryptovaluutat ovat tarjonneet sijoittajille olemassaoloaikanaan huikeita mahdollisuuksia vaurastua. Monet sijoittajat ovat myös tehneet hätiköityjä päätöksiä hatarin tiedoin ja näin menettäneet koko omaisuutensa. Kryptovaluutat ovat ehdottomasti aihe, johon kannattaa perehtyä kunnolla ennen mukaan lähtemistä. Älä missään nimessä osto kryptovaluuttoja ainoastaan äkillisen vaurastumisen toivossa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.