Miten minusta tuli kryptosijoittaja?

18.04.2020

Aloitetaan tarina hyppäämällä aikaan, jolloin olin vielä neljätoistavuotias juuri kahdeksannen luokan aloittanut peruskoululainen. Tuolloin yhteiskuntaopin opiskelu aloitettiin kahdeksannella luokalla. Silloinen yhteiskuntaopin opettajani oli mielestäni erittäin motivoiva ja jollain oppitunnilla käsiteltävä aihe sivusi hieman sijoittamista. Opettaja kertoi oppitunnilla hieman sijoittamisen perusteista ja siitä, että hänellä on myös itsellään osakesijoituksia, jotka on tarkoitettu pahanpäivän varalle. Jäin pohtimaan asiaa ja ryhdyin selvittämään, mistä tässä osakesijoittamisessa oli oikein kysymys. Eipä mennyt aikaakaan, kun olin hurahtanut aiheeseen jo täysin. Muistan tehneeni ensimmäiset osakesijoitukseni parin kuukauden sisällä tästä käänteentekevästä oppitunnista. Samoihin aikoihin päätin myös hakevani kauppakorkeakouluun opiskelemaan lukion jälkeen.

Ensimmäiset osakesijoitukseni tein mihinkäs muuhunkaan, kuin kansanosake Nokiaan. Aloin seuraamaan markkinoita erittäin aktiivisesti ja alta aikayksikön salkustani alkoi löytymään Nokian lisäksi myös muitakin osakkeita. Muistan sijoittaneeni rippilahjaksi saamani rahat Neste Oilin osakkeeseen. Muistelisin ostaneeni Nesteen osaketta reilusti alle 10 euron kappalehinnalla. Lukiossa ollessani päätin tehdä huimat voitot myymällä Nesteen osakkeeni muutaman euron osakekohtaisella tuotolla. Tämä kauppa harmittaa minua edelleen, sillä viime vuoden aikana Neste Oilin kurssi nousi lähemmäs 40 euroon, ja voittoni olisivat olleet aivan jotain muuta kuin mitä tuolloin lukioikäisenä saamani tuotot.

Pääsin kauppakorkeakouluun vuonna 2016. Noihin aikoina aloin kiinnostumaan toden teolla myös kryptosijoittamisesta. Tavoitteenani oli ollut aina tehdä sijoittamisella erittäin paljon rahaa. Olin turhautunut osakemarkkinoiden parin prosentin päivittäisistä nousuista ja laskuista. Tiesin, että myös osakkeilla olisi mahdollista rikastua - kunhan odottaa tarpeeksi kauan. En ole ikinä ollut kovinkaan motivoitunut siitä, että voisin vasta mahdollisesti eläkeläisenä nauttia sijoitustoimintani tuotoista, jos edes ikinä eläkkeelle pääsen...

Kryptovaluuttamarkkinat tarjosivat kaikkea sitä mitä osakemarkkinoilta kaipasin. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita oli mahdollista kokea vuoden jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Täytyy myöntää, että kryptosijoittamiseen minut houkutteli alun perin se, että kryptovaluutoilla oli mahdollista tehdä paljon, todella paljon rahaa, eikä sijoituksien tuotoista nauttimista tarvitsisi odottaa eläkeikään asti.

Noihin aikoihin ryhdyin siirtämään omaisuuttani kryptovaluuttoihin. Tein todella paljon taustatyötä ja valikoin mahdollisia hankintoja huolella. Tein mielestäni todella hyviä kauppoja, mutta luonnollisesti jotkut hankinnat menivät myös hieman metsään.

Myin viimeisimmät osakkeeni tämän vuoden alussa. Ne olivat ne samaiset kahdeksannella luokalla hankkimani Nokian osakkeet. Tällä hetkellä olen sijoittanut kryptovaluuttoihin koko maallisen omaisuuteni opintolainaa myöden. Tätä en tietenkään voi suositella kenellekään, eikä kryptovaluuttoihin ikinä kannata sijoittaa enempää kuin on valmis häviämään. Toisin sanoen, mikäli jotain menee pieleen, niin olen valmis häviämään kaiken. Tätä toki helpottaa se, että en missään nimessä usko putoavani aivan tyhjän päälle, sillä uskon voivani tienata ihan mukavasti rahaa myös sitten kun kauppakorkeakoulusta valmistun.

Tähän mennessä sijoitukseni ovat menneet äärimmäisen hyvin ja suuremmilta tappioilta on vältytty. Kryptosijoittamisen aloittaminen on ollut ehdottomasti elämäni parhaimpia päätöksiä. Myönnän suoraan, että aluksi olin kiinnostunut ainoastaan siitä, mitä kryptovaluutat voisivat taloudellisesti minulle mahdollistaa. Sittemmin mukaan ovat tulleet myös muut aspektit. Mielestäni esimerkiksi Bitcoin on juuri sellainen vaihtoehto, jota ihmiskunta todella kipeästi tarvitsee. Täysin ihmisten omistuksessa oleva arvonsäilyttäjä ja vaihdannan väline, jolle tulee varmasti olemaan tilausta näinä aikoina, kun keskuspankkien rahapolitiikka on mitä arvaamattomampaa. Bitcoinin lisäksi myös muut kryptovaluutat ovat mahdollistamassa koko ihmiskuntaa mullistavia asioita. Esimerkiksi Ethereumin ja kumppaneiden mahdollistamat älysopimukset ja hajautetut sovellukset ovat varmasti todella suuri juttu tulevaisuudessa.

Uskon täysin sydämeni pohjasta, että Bitcoin ja muut kryptovaluutat tulevat muuttamaan maailmaa enemmän, mitä useimmat ihmiset pystyvät vielä tänä päivänä kuvittelemaankaan. En ole katunut hetkeäkään, että minusta tuli kryptosijoittaja.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.