NFT sijoituskohteena

06.04.2022

NFT on yksi kryptovaluuuttamarkkinoiden tuoreimpia kokonaisuuksia. NFT on lyhenne sanoista Non-Fungible token ja se tarkoittaa uniikkia lohkoketjun päälle tuotua digitaalista hyödykettä. Käytännössä NFT:t ovat tällä hetkellä pääasiassa digitaalisia taide-esineitä ja erilaisia lohkoketjun päälle rakennettuihin peleihin linkittyviä hyödykkeitä. NFT:t löivät itsensä läpi lopullisesti viime vuoden aikana ja viimeisen vuoden ajan markkinat ovat kehittyneet mielenkiintoiseen suuntaan.

Kun puhun NFT:istä sijoituskohteena, niin keskityn tässä lähinnä NFT-taiteen ostamiseen. NFT:ihin voi sijoittaa myös muillakin tavoin, mutta mennään tässä "perinteisellä" tavalla. Käytännössä NFT:itä on mahdollista hankkia itselleen useilta eri jälkimarkkinapaikoilta, joista suosituimpia ovat tällä hetkellä Opensea ja Looksrare. Sijoittajan on muistettava että vaikka erilaisia NFT-kokoelmia tulee myyntiin jatkuvalla tahdilla, ei suurin osa näistä kuitenkaan ikinä lähde lentoon.

Oma strategiani NFT:itä ostaessa on keskittyä kokoelmiin, jotka ovat jo vakiinnuttaneet jalansijansa markkinoilla. Ehkäpä tunnetuimpia tällaisia kokoelmia ovat esimerkiksi CryptoPunkit ja Bored Ape Yacht Club. Näiden hinnat ovat toki karanneet jo perussijoittajan ulottumattomiin, mutta markkinoilla on tälläkin hetkellä saatavilla erinomaisia kokoelmia suhteellisen huokeaan lähtöhintaan.

Monet näkevät NFT:t ainoastaan kalleina digitaalisina kuvina. Asia ei kuitenkaan ole suinkaan näin mustavalkoinen, sillä todellisuudessa pääset NFT:n ostamalla osaksi kyseisen projektin yhteisöä ja mahdollista ekosysteemiä. NFT saattaakin parhaimmillaan oikeuttaa myös tuleviin samalta projektilta tuleviin NFT-droppeihin, sekä kyseisen projektin omaan kryptovaluuttaan tai vaikkapa virtuaaliseen maailmaan eli metaverseen. Paras esimerkki NFT-projektista, joka on tarjonnut sijoittajille lisäarvoa juurikin ekosysteemin kehittymisen myötä on edellä mainittu Bored Ape Yacht Club. Näitä NFT:itä pystyi hankkimaan vielä viime keväänä alle yhdellä Ethereumilla. Ekosysteemi on kuitenkin kehittynyt ja viime keväänä hankittu Bored Ape onkin oikeuttanut vuoden aikana useampaan NFT-droppiin ja projektin omaan kryptovaluuttaan Ape-tokeniin. Mikäli on säästänyt Bored Apen hankinnan myötä saadut dropit itsellään on arvonnousu mukaan luettuna tämä alle yhden etherumin sijoitus kasvanut vuoden aikana lähes 700.000 dollariin. Voidaankin siis sanoa kyseessä olleen suhteellisen hyvä sijoitus.

NFT:itä ostettaessa sijoittajan kannattaa myös kiinnittää huomiota ajoitukseen. Vaikka löydät nyt jonkin kokoelma, jonka uskot kasvattavan arvoaan tulevaisuudessa, ei välttämättä kannata hankkia sitä välittömästi. NFT-markkina on hyvin syklinen ja parhaimpienkin kokoelmien arvot saattavat heilahdella hyvinkin paljon. Lisäksi sijoittajan on myös muistettava että NFT:t ovat vähemmän likvidejä mitä perinteiset kryptovaluutat. NFT:tä myydessä sille onkin aina löydyttävä ostaja, joka haluaa ostaa juuri sinun NFT:si. Et siis välttämättä pääse omistuksistasi eroon juuri silloin kuin haluat. Vaikka NFT:tä olisikin ostamassa puhtaasti sijoituskohteena, kannattaa kuitenkin valita juuri sellainen mistä itse tykkää, sillä voi olla että joudut pitämään sitä itselläsi pidempään kuin olet suunnitellut.

Parhaimman tuoton NFT:istä on mahdollista saada ns. "minttaamalla" niitä ennen kuin se saapuvat jälkimarkkinapaikoille. Tämä on kuitenkin hyvin riskialtista, enkä suosittele sitä lähtökohtaisesti kenellekään aloittelijalle. Suosituimmat uudet kokoelmat mintataan sekunneissa loppuun ja niihin on äärimmäisen vaikea päästä käsiksi. Lisäksi suurin osa näistä uusista kokoelmista ei menesty ikinä, joten minttaukseen käytetyt varat menevät hukkaan. Pahimmassa tapauksessa NFT:itä mintattaessa voi myös menettää rahansa huijaukseen, jossa NFT:tä minttaava sijoittaja epähuomiossa hyväksyy lompakollaan sopimuksen, joka tyhjentää kyseisen henkilön kryptovaluuttalompakon. Mikäli et tiedä mitä teet, niin älä ikinä minttaa itsellesi uusia NFT:itä.

Kaikesta huolimatta NFT-markkina kehittyy tällä hetkellä kovaa vauhtia. Monet tahot, jotka ovat aikaisemmin sijoittaneet perinteiseen taiteeseen ovat viime aikoina ryhtyneet ostamaan itselleen myös NFT:itä. Parhaimmat kokoelmat tuottavat sijoittajilleen äärimmäisen hyvin arvoa ja uskonkin että ne menestyvät erinomaisesti myös pitkälläkin tähtäimellä. Itse olen sijoittanut NFT:ihin jo pidemmän aikaa ja uskonkin, että ne tulevat pitämään paikkansa omassa portfoliossani myös tulevaisuudessa. Mikäli NFT:ihin sijoittaminen tuntuu liian riskialttiilta, niin kannattaa kääntää katseet esimerkiksi Ethereumiin, jonka päällä lähes kaikki markkinoiden kuumimmat innovaatiot NFT:t mukaanlukien tällä hetkellä ovat.

Jos kryptosijoittamisen aloittaminen kiinnostaa, niin mielestäni helpoiten ja turvallisimmin se onnistuu kotimaisen Northcrypton palvelussa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.