Surkeimmat sijoitukseni

25.05.2020

Sijoittamiseen kuuluvat onnistumisten lisäksi myös epäonnistumiset. Omaan matkaani sijoittajana mahtuukin lukuisten onnistumisten lisäksi myös sijoituksia, joissa olen mennyt täysin metsään. Aloitetaan tapauksesta, jonka seurauksena menetin todella suuren osan sen hetkisestä sijoitusomaisuudestani.

Talvivaara

Isojen ja vakavaraisten yhtiöiden osakekurssit liikkuvat suhteellisen maltillisesti molempiin suuntiin, eikä niiden avulla ole mahdollista kerryttää omaisuuttaan kovinkaan nopeaa tahtia. Aloin lopulta pohtimaan, miten perinteisillä osakesijoituksilla olisi sitten mahdollista tehdä paljon rahaa suhteellisen nopeasti? "Fiksuna" sijoittajana keksin, että vastaus tähän kysymykseen on ehdottomasti se, että kannattaa alkaa etsimään pörssistä osakkeita, joiden hinta liikkuu senteissä, eli mahdolliset hinnan muutokset ovat suhteessa suurempia ja niiden mahdollisen kurssinousun myötä olisi myös mahdollista tehdä todella paljon rahaa.

Vuonna 2014 Talvivaaran hinta liikkui joissain senteissä, ja jo parinkin sentin hinnannousu tiesi mukavaa prosentuaalista tuottoa. Ajattelin, että siinähän on erinomainen sijoituskohde. Lyhyellä aikavälillä pystyisi tekemään mukavaa tuottoa, ja mikäli kaivos saataisiin toimintaan, niin pitkälläkin tähtäimellä sijoitus olisi suorastaan erinomainen. Tuli sitten lähdettyä Talvivaaraan hieman sen aikaiseen varallisuuteen nähden liian suurella sijoituksella eli yli 6000 eurolla. Onnistuin kasvattamaan sijoitetun pääomani jopa lähes 20 000 euroon ja ajattelin, että tämä oli ehdottomasti elämäni parhaimpia sijoituksia. Kerrankin olin ollut liikkeellä oikeassa paikassa oikealla hetkellä. Mutta mitä sitten lopulta tapahtuikaan?

Mennään vuoden 2014 marraskuuhun, jolloin olin suorittamassa varusmiespalvelusta Porin prikaatissa Säkylässä. Muistan nämä hetket kuin eilisen päivän. Olimme hieman pidemmällä metsäleirillä ja minulla oli ollut yön viimeinen poterovuoro. Siinä sitten poterosta päästyäni purimme teltat ja menimme Pasiin (panssaroituun kuljetusajoneuvoon) odottamaan lähtökäskyä. Otin siinä sitten puhelimen taskusta ja ajattelin selata hieman uutisia. Tuolloin silmieni eteen tuli teksti "Talvivaara Sotkamo hakeutuu konkurssiin ja kaupankäynti yhtiön osakkeilla on keskeytetty". Täytyy kyllä sanoa, että on niitä parempiakin aamuja ollut. Olin juuri hävinnyt suurimman osan rahoistani ja tulisin viettämään vielä viikon sateisessa marraskuisessa metsässä. Silloin oli kyllä rehellisesti huumori hieman koetuksella. Nykyisin tämä on oikein hauska tarina, mutta silloin ei pahemmin naurattanut.

Neste

Tämä ei sinällään ollut sijoituksena surkea, mutta osakkeideni myyntiajankohta oli aivan käsittämättömän huono. Myin siis osakkeeni muutaman euron osakekohtaisella tuotolla. Mikäli olisin ollut perehtynyt yhtiöön hieman tarkemmin, niin olisin ymmärtänyt, että osakkeita ei olisi tuolloin pitänyt missään nimessä myydä. Nesteen osake oli tuolloin aivan suuren nousukauden kynnyksellä. Mikäli olisin myynyt omistukseni viime vuonna, niin olisin tienannut useita kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi nekin voitot, mitkä Nesteen osakkeiden myynnillä sain, hävisin lopulta Talvivaaran kipsisakka-altaisiin.

Bitcoin Private

Mennään sitten vielä lopuksi kaikkien aikojen huonoimpaan kryptovaluuttasijoitukseeni. Bitcoin Private on siis Bitcoinin forkki, johon oli lisätty joitain yksityisyysominaisuuksia. Näiden yksityisyysominaisuuksien ansiosta siihen oli sitten lisätty tuo Private-sana Bitcoinin perään. Täytyy näin heti alkajaisiksi tunnustaa, että ostin tätä kryptovaluuttaa ainoastaan sen nimen perusteella. Ajattelin, että privaattikryptojen kysyntä tulisi varmasti kasvamaan tulevaisuudessa, ja mikäli nimestä löytyisi vielä Bitcoin, niin kaikki ostaisivat sitä nimen perusteella ja hinta nousisi. Mikäli kryptovaluutta on kuin Bitcoin mutta privaattiominaisuuksilla, niin eihän mikään voi mennä pieleen. Eipä tämä sijoitus kuitenkaan lopulta mennyt kovinkaan putkeen. Ostohetkestä kurssi on laskenut lievästi sanottuna erittäin paljon, enkä tiedä onko koko kolikko enää edes hengissä.

Täytyy tunnustaa, että minulla ei ole vielä tänäkään päivänä mitään hajua, millainen kryptovaluutta Bitcoin Private todellisuudessa on/oli. En siis tehnyt minkäänlaista taustaselvitystä, vaan sijoitin ainoastaan nimen perusteella.

Yhteenveto

Virheitä on siis tullut tehtyä ja ne kuuluisat oppirahat maksettua. Virheissä on onneksi se hyvä puoli, että niiden kautta on mahdollista oppia ja kehittyä. Olenkin tekstissä mainittujen epäonnistumisteni myötä oppinut seuraavat asiat:

  • Se, että jotain saa halvalla ei tarkoita automaattisesti, että kyseessä olisi hyvä ostonpaikka. Halpa hinta voi myös selittyä sillä, että sijoituskohde on ihan oikeasti todella surkea eikä se enää tule siitä mihinkään nousemaan.
  • Suunnittele selkeä strategia myynneille. Oikealla hetkellä myyminen on aivan yhtä tärkeää kuin oikealla hetkellä ostaminenkin.
  • Selvitä aina mihin olet sijoittamassa. Vaikka joku sijoituskohde saattaa ensikuulemalta vaikuttaa hyvältä, niin se ei ole sitä välttämättä todellisuudessa.

Tekstissä mainittujen virheiden lisäksi matkaani on mahtunut myös lukuisia pienempiä huteja. Kaikista virheistä kannattaa aina ottaa opiksi. Virheet ovat olennainen osa kehitystä ja ilman niitä en voisi olla sellainen sijoittaja mitä olen tänä päivänä. Vaikka olenkin vuosien aikana kehittynyt paljon, niin olen melko varma, että tulen kuitenkin tekemään huonoja sijoituksia myös jatkossa. Niistä on vain aina opittava.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.