Bitcoin Cash

30.06.2020

Bitcoin Cash on Bitcoinin tunnetuin hard fork. Bitcoin Cash on Bitcoinin tapaan perinteinen vaihdon välineenä toimiva kryptovaluutta. Sen tavoitteena on ei enempää, eikä vähempää kuin haastaa Bitcoinin asema markkinoiden johtavana kryptovaluuttana. Bitcoin Cash on Bitcoinin hard fork, joten ne ovat myös teknisesti lähes identtisiä. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on ja näitä käydään myöhemmin tässä artikkelissa läpi.

Bitcoin Cashin synty

Bitcoin Cash syntyi Bitcoinin pitkään jatkuneen skaalautuvuuskeskustelun lopputuloksena. Bitcoinin skaalautuvuudella tarkoitetaan sitä, kuinka monta transaktiota se kykenee sekunnissa suorittamaan. Bitcoinin tämän hetkinen skaalautuvuus on noin kymmenen transaktiota sekunnissa. Useiden kolmannen sukupolven kryptovaluuttojen kohdalla puhutaan jopa tuhansista transaktioista sekunnissa. Bitcoinin yksi suurimmista haasteista tulevaisuudessa onkin kasvattaa sen skaalautuvuutta nykyisestä.

Bitcoinin skaalautuvuusongelmasta on puhuttu jo pitkään ja keskustelu sen ympärillä tiivistyi vuonna 2017 ennen Bitcoinin ohjelmakoodin SegWit-päivitystä. Bitcoinin skaalautuvuusongelman ratkaisuksi ehdotettiin joko Bitcoinin lohkon kasvattamista tai ns. salamaverkon kehittämistä. Lopulta kiista kärjistyi siihen pisteeseen, että Bitcoinin lohkon koon kasvattamista vaatinut ryhmä jätti Bitcoinin ennen kohuttua SegWit-päivitystä. Tämän hard forkin myötä syntynyt kryptovaluutta tunnetaan myös nimellä Bitcoin Cash.

Bitcoin Cashin keulakuvana on toiminut sen alusta alkaen Roger Ver niminen henkilö. Roger Ver on ehdottomasti yksi kryptovaluuttamaailman tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Roger Ver on myös monien mielestä erittäin ristiriitainen henkilö, sillä hänen lausuntonsa ovat vuosien aikana johtaneet kohuun jos toiseenkin.

Bitcoin Cashin ja Bitcoinin keskeinen eroavaisuus

Bitcoin Cash eroaa Bitcoinista siinä, että sen lohkon koko on 32 megatavua, kun taas Bitcoinin lohkon koko on yhden megatavun. Bitcoin Cash pystyy käsittelemään jopa lähemmäs 200 transaktiota sekunnissa, joten sen skaalautuvuus on huomattavasti Bitcoinia parempi. Bitcoin pyrkii kehittämään skaalautuvuuttaan paljon kohutun salamaverkon avulla. Salamaverkko on Bitcoinin lohkoketjusta täysin erillinen protokolla, jonka on tarkoitus mahdollistaa välittömät bitcoin-siirrot. Salamaverkko on kehittynyt erittäin paljon viimeisten vuosien aikana ja sen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä lupaavalta.

Bitcoin Cash ja Bitcoin SV

Bitcoin Cashista puhuttaessa tulee ehdottomasti nostaa esille myös Bitcoin SV. Bitcoin Cashin leiri nimittäin jakaantui vuonna 2018 kahteen erilliseen leiriin. Näitä ryhmittymiä kutsuttiin nimillä Bitcoin ABC ja Bitcoin SV. Näiden kahden leirin kiistakapulana oli mikäpä muukaan kuin Bitcoin Cashin lohkon koko. ABC-leiri oli sitä mieltä, että nykyiset 32 megatavun lohkot olivat riittäviä, kun taas SV-leirin mielestä nämä eivät riittäneet mihinkään. Tämän lisäksi SV-leiri halusi viedä Bitcoin Cashin kehitystä myös muulla tavoin hieman ABC-leiristä poikkeavaan suuntaan.

Osapuolten välinen kiista kärjistyi lopulta siihen pisteeseen, että Bitcoin Cashin lohkoketju jakaantui kahtia vuoden 2018 marraskuussa suoritetun hard forkin seurauksena. Tämän hard forkin seurauksena molemmat osapuolet pyrkivät nostamaan oman kryptovaluuttansa kurssia myymällä omistamiaan bitcoineja. Bitcoin-myyntien ja hard forkin vuoksi markkinoille laskeutuneen epävarmuuden seurauksena koko markkina lähti laskuun.

Tänä päivänä Bitcoin ABC on se haara, jota markkinat pitävät alkuperäisenä Bitcoin Cashina. Tämän seurauksena Bitcoin ABC tunnetaan myös tänä päivänä nimellä Bitcoin Cash. Bitcoin Cashista erkaantunut leiri tunnetaan vielä nykyäänkin nimellä Bitcoin SV. Niin Bitcoin Cash kuin Bitcoin SV:kin omaavat omat vankkumattomat tukijoukkonsa, ja molemmat projektit löytyvätkin myös markkinoiden kymmenen suurimman kryptovaluutan joukosta.

Bitcoin Cash sijoituskohteena

Bitcoin Cashia on mahdollista hankkia tänä päivänä lähes kaikista suurimmista pörsseistä. Bitcoinin hard fork mahdollistaa myös sen, että oikeastaan jokainen Bitcoinia tukeva kryptovaluuttalompakko tukee myös Bitcoin Cashia. Onko Bitcoin Cash parempi kuin Bitcoin? Tämä on kysymys, johon jokaiselta asiaan perehtyneeltä löytyy varmasti jokin mielipide. Koitan olla mahdollisimman objektiivinen, enkä paljasta tässä omaa mielipidettäni asiasta. Mikäli haluatte sen tietää, niin laittakaa vaikka Instagramin kautta viestiä. Instagramista minut löytää nimimerkillä @kryptosijoittaja. Vastaan mielelläni myös muihin kryptovaluuttoja koskeviin kysymyksiin.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.