Bitcoinin puoliintuminen 2020

27.04.2020

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa. Tällä hetkellä Bitcoineja on markkinoilla hieman yli 18 miljoonaa. Uudet Bitcoinit syntyvät maailmaan louhimalla. Vuoden 2014 tienoilla kaikki Bitcoinit (21 miljoonaa) on louhittu, eikä uusia Bitcoineja enää tämän seurauksena tule markkinoille. Bitcoinin louhintapalkkio pienenää neljän vuoden välein. Teknisesti tarkasteltuna tämä tarkoittaa sitä, että puoliintuminen tapahtuu 210 000 lohkon välein. Puoliintumisen yhteydessä uusien Bitcoinin määrä puolittuu aina nykyisestä määrästä. Puoliintumisen tarkoituksena on pitää Bitcoinien määrä vakaana ja toimia inflaatiota ehkäisevänä välineenä.

Bitcoinin lohkoketju aloitti toimintansa vuonna 2009. Lohkoketjun käynnistyessä jokaisesta uudesta louhitusta lohkosta maksettiin louhintapalkkiota 50 Bitcoinia. Ensimmäinen puoliintuminen tapahtui vuonna 2012. Tuolloin jokaisesta uudesta lohkosta saatu louhintapalkkio laski 25 Bitcoiniin. Bitcoinin toinen puoliintuminen tapahtui vuonna 2016, jolloin lohkopalkkio putosi nykyiseen 12,5 Bitcoiniin. Bitcoinin historian kolmas puoliintuminen on tulossa tämän vuoden (2020) toukokuussa. Tämän puoliintumisen jälkeen louhijat saavat louhintapalkkioina enää 6,25 Bitcoinia jokaisesta louhimastaan lohkosta.

Historiallisesti tarkasteltuna Bitcoinin puoliintuminen on ollut aina nousumarkkinan alkusysäys. Kysynnän kasvaessa ja tarjonnan vähentyessä vaikuttaisikin hyvin luonnolliselta, että myöskään tämä puoliintuminen ei tuota pettymystä kurssinousua odottaville. Historiallisesti Bitcoinin kurssi on saavuttanut uuden kurssihuippunsa noin 30 kuukauden sisään puoliintumisesta. Kryptosijoittajien onkin turha odotella kurssin raketointia heti puoliintumispäivänä.

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Bitcoinin puoliintuminen on ehdottomasti tämän vuoden odotetuin kryptovaluuttamaailmaa koskeva tapahtuma. Bitcoinin kysyntä on ollut jatkuvassa nousussa jo pidemmän aikaa ja nyt sen tarjonta tulee puoliintumisen seurauksena laskemaan 50%. Tätä voidaan pitää jokaisen sijoittajan näkökulmasta erittäin houkuttelevana yhtälönä. Jää nähtäväksi johtaako se taas historiallisen korkeisiin kursseihin ja uusien Bitcoin-miljonäärien syntymiseen.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.