Kuka loi Bitcoinin?

22.06.2020

Bitcoin on maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluutta. Bitcoinin loi yleisen käsityksen mukaan Satoshi Nakamoto niminen henkilö tai ryhmittymä. Nakamoto kehitti Bitcoinia pitkään ennen kuin julkaisi sen white paperin vuoden 2008 lopulla. White paperin julkaisusta ei mennyt aikaakaan, kun Bitcoinin ensimmäinen lohko eli Genesis Block louhittiin 3. tammikuuta 2009. Tätä päivää pidetään myös Bitcoinin syntymäpäivänä. Kerron tässä artikkelissa oman veikkaukseni Bitcoinin luojasta.

Kuka on Satoshi Nakamoto?

Bitcoinin white paperin julkaisusta lähtien ihmiset ympäri maailmaa ovat pohtineet kuumeisesti, kuka tämä white paperin takana oleva mystinen Satoshi Nakamoto todellisuudessa on. Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä on esitetty toistaiseksi pelkkiä arvailuja. Jotkut sanovat, että Nakamoto olisi nimensä perusteella japanilainen. Fakta on kuitenkin se, että emme voi todellisuudessa tietää, minkä niminen henkilö tai ryhmittymä Satoshi Nakamoton taustalla todellisuudessa on. Satoshi Nakamoto louhi itselleen Bitcoinin varhaisina päivinä jopa miljoonan bitcoinin omaisuuden. Nämä bitcoinit ovat pysyneet liikkumattomina siitä lähtien kun Nakamoto katosi jälkiä jättämättä Bitcoinin kehittäjäyhteisöstä.

Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä on esitetty useita arvauksia koko Bitcoinin historian ajan. Vuonna 2014 japanilainen fyysikko nimeltään Dorian S. Nakamoto joutui myrskyn silmään, kun Newsweek niminen lehti kertoi tämän olevan Bitcoinin luoja. Lopulta selvisi kuitenkin, että Dorian S. Nakamotolla ja mystisellä Bitcoinin luojalla ei ollut mitään muuta yhteistä kuin sama sukunimi.

Bitcoinin varhaiset kehittäjät

Historian ensimmäinen bitcoin-transaktio suoritettiin Satoshi Nakamoton ja Hal Finney nimisen henkilön välillä kun Bitcoinin lohkoketjua oli louhittu 170 lohkon verran. Hal Finney kuului Bitcoinin varhaisiin kehittäjiin. Bitcoinin varhaisiin kehittäjiin kuului myös Nick Szabo niminen henkilö. Nick Szabo oli mukana luomassa Bitcoinia edeltävää kryptovaluuttaprojektia nimeltään Bit gold. Vaikka Bitcoinia edelsinkin useita erilaisia kryptovaluuttakokeiluja, niin Bit gold vastasi toiminnaltaan eniten Bitcoinia. Hal Finney oli puolestaan hankkinut kannuksensa kehittämällä Bitcoinistakin tuttua Proof of Work -konsensusalgoritmia.

Bitcoinin luojan on ollut pakko olla henkilö, jolla oli erittäin paljon osaamista aiheesta. En usko, että kyseessä voisi mitenkään olla kaikille tuntematon henkilö, joka päätti yksin kellarissaan kehittää Bitcoinin. Tuohon aikaan Finneyn ja Szabon lisäksi oli myös muita henkilöitä, jotka kuuluivat Bitcoinin varhaiseen kehittäjäyhteisöön ja osallistuivat omalta osaltaan Bitcoinin alkuvaiheen kehitystyöhön. Kerron seuraavaksi, miksi nostin esille Hal Finneyn ja Nick Szabon, ja miksi uskon heidän liittyvän vahvasti Bitcoinin syntyyn.

Oma veikkaukseni Bitcoinin luojasta

HUOM! Seuraava teksti sisältää puhtaita veikkauksia Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä.

Mielestäni ei ole olemassa henkilöä nimeltään Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto liittyy olennaisesti ylempänä nimettyihin Bitcoinin varhaisiin kehittäjiin. Mikäli pitäisi veikata yhtä henkilöä, joka olisi Satoshi Nakamoto, niin veikkaisin Nakamoton olevan Hal Finney. Totuutta Hal Finneyn osallisuudesta Bitcoinin syntyyn ei valitettavasti saada ikinä tietää, sillä hän menehtyi ALS-tautiin vuonna 2014. Finney kuitenkin kiisti systemaattisesti kuolemaansa asti olevansa nimimerkin Satoshi Nakamoto takana. Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että aiemminkin tekstissä mainittu fyysikko Dorian S. Nakamoto asui samassa kaupungissa Hal Finneyn kanssa. Heidän talojensa välillä oli matkaa ainoastaan kaksi mailia. Voiko tämä olla puhdasta sattumaa? Ajatteliko Finney tietoisesti, että Dorian S. Nakamotoa ryhdyttäisiin lopulta epäilemään Bitcoinin luojaksi ja se näin ollen veisi valokeilan pois Finneystä itsestään?

Toinen ja ehkäpä todennäköisempi vaihtoehto on, että Nakamoto on todellisuudessa ryhmä henkilöitä. Tämä ryhmittymä koostuisi todennäköisesti henkilöistä, jotka olivat tuohon aikaan osa Bitcoinin kehittäjäyhteisöä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on esimerkiksi se, että Bitcoinin white paperissa mainittiin nimeltä useita eri Bitcoinia edeltäviä kryptovaluuttaprojekteja. Nick Szabon Bit goldista ei kuitenkaan löydy yhtään mainintoja, vaikka kyseinen projekti oli kaikkein lähimpänä Bitcoinin lopullista versiota. Voisiko siis olla, että esimerkiksi Szabo ja Finney loivat yhdessä Bitcoinin ja jättivät maininnan Bit goldista pois white paperista täysin tietoisesti? Lisäksi tutkijat ovat myös verranneet Szabon ja Nakamoton kirjoitustyylejä ja löytäneet niistä hyvin paljon samankaltaisuuksia.

Paras mahdollinen arvaukseni on, että Nick Szabo ja Hal Finney olivat yhdessä Satoshi Nakamoto. Kun Hal Finney vastaanotti historian ensimmäisen bitcoin-transaktion, niin lähettäjänä oli Satoshi Nakamoton sijasta todellisuudessa Nick Szabo.

En usko, että lopullista vastausta Satoshi Nakamoton henkilöllisyydestä saadaan ikinä selville. Tämä on mielestäni hyvä, sillä on huomattavasti parempi, että Bitcoin ei ole henkilöitynyt tiettyyn henkilöön, vaan kyseessä on universaali valuutta, joka kuuluu meille kaikille.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.