Tulikuuma NFT-hype

13.03.2021

NFT on ehdottomasti kryptovaluuttamaailman tämän hetken kovin trendi. NFT on lyhenne sanoista non-fungible token. NFT-tokenit ovat poikkeuksetta Ethereum-pohjaisia. Yksi suurimmista eroista NFT-tokenin ja muiden tokenien väillä on niiden vaihdettavuudessa. Perinteinen kryptovaluutta-token on mahdollista jakaa useisiin desimaaleihin, kun taas NFT:t vaihdetaan aina kokonaisina. Mikä NFT sitten käytännössä oikein on? Tästä lisää seuraavaksi.

NFT on käytännössä lohkoketjun päällä oleva uniikki digitaalinen hyödyke, kuten keräilyesine tai taideteos. Näiden aitous ja uniikki luonne on mahdollista varmistaa lohkoketjun kautta. Eli käytännössä yksi digitaalinen keräilyesine on yksi NFT-token, joka on Ethereumin lohkoketjussa. NFT tarjoaa myös erinomaisia mahdollisuuksia digitaalisten hyödykkeiden jälkimarkkinoihin. Verkossa toimivilla kauppapaikoilla on mahdollista myydä omistamiaan NFT-pohjaisia teoksia. NFT-esineitä vastaan on mahdollista myös saada esimerkiksi lainaa kryptovaluuttoina.

NFT:n tarjoamat mahdollisuudet ovat huikeita. Vaikka tällä hetkellä suurin NFT-hype onkin digitaalisten keräilyesineiden ja taideteosten ympärillä, niin tulevaisuudessa tulemme suurella todennäköisyydellä näkemään NFT:itä myös laajemmassa mittakaavassa. NFT on teknologia, joka mahdollistaa lähes minkä tahansa hyödykkeen tokenisoinnin. Useat asiantuntijat uskovatkin, että tokenisaatio tulee valtaamaan yhä enemmän alaa tulevaisuudessa, ja että voimme nähdä monia jokapäiväisestä elämästämme tuttuja asioita jatkossa tokenisoituina.

NFT on tämän hetken kuumin ilmiö kryptovaluuttamaailmassa. Monet kryptosijoittajat muistavat varmasti viime kesän DeFi-buumin, jolloin lukuisat DeFi-projektit moninkertaistivat oman arvonsa. Tällä hetkellä samanlainen hype on käynnissä NFT-sektorissa. Monet NFT-kryptovaluutat ovat saavuttaneet viime aikoina hurjia arvonnousuja. Lisäksi digitaalisen taiteen markkinat ovat kehittyneet huimaa vauhtia viime aikoina. Digitaalisilla NFT-teoksilla on tänä päivänä arvoa siinä missä perinteiselläkin taiteella. Hyvänä esimerkkinä tästä on digitaalinen taideteos, joka myytiin juuri 69 miljoonan dollarin hintaan. Ilman NFT-teknologiaa tämän kaltaisella teoksella ei olisi arvoa. NFT-teoksissa omistusoikeus todistetaan ja siirretään henkilöltä toiselle lohkoketjuteknologiaa hyödyntämällä.

Tällä hetkellä verkossa toimivat kauppapaikat ovatkin täynnä NFT-pohjaisia taideteoksia ja keräilyesineitä, joista sijoittajat ovat valmiita maksamaan hurjiakin summia. Uskonkin, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa taiteesta ja keräilyesineistä tulee olemaan digitaalisessa muodossa.

NFT-sektori kehittyy tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Uusia ja entistäkin innovatiivisempia NFT-projekteja puskee jatkuvalla syötöllä markkinoille. Tällä hetkellä onkin suuri vaara, että NFT-projektien keskuuteen kehittyy pienimuotoinen kupla. Vaikka NFT-kupla puhkeaisikin, niin täytyy muistaa, että NFT on tullut tänne jäädäkseen. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna NFT-projekteilla on ehdottomasti arvoa, ja ne tarjoavat ratkaisuja lukuisiin erilaisiin ongelmiin. Lisäksi NFT-pohjaisten hyödykkeiden ympärille on kehittynyt verkossa tänä päivänä erittäin laaja markkina, joka tulee varmasti kasvamaan entisestään tulevaisuudessa. 

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.