XRP

01.06.2020

XRP on kuulunut jo pitkään maailman suurimpien kryptovaluuttojen joukkoon. XRP on aina jakanut voimakkaasti kryptosijoittajien mielipiteitä. XRP on Ripple -nimisen teknologiayhtiön luomus. Ripplen tavoitteena on rakentaa erilaisia pankkisektorin ratkaisuja. XRP puolestaan on maksuprotokolla, joka toimii julkisessa XRP Ledger -nimisessä lohkoketjussa. XRP:n tarkoituksena on toimia XRP Ledgerin natiivivaluuttana, ja sitä hyödynnetään kaikissa XRP Ledgerissä tapahtuvissa transaktioissa.

XRP Ledger

XRP Ledger on kolmannen sukupolven lohkoketju. Kaikkien muiden kolmannen sukupolven lohkoketjujen tapaan XRP Ledger toimii Proof of Stake periaatteella. Skaalautuvuudeltaan XRP Ledger on huippuluokkaa ja se mahdollistaakin tällä hetkellä 1500 transaktiota sekunnissa. XRP Ledgerin kehitystyö on mennyt sen perustamisesta lähtien huimasti eteenpäin, ja siihen liitetty ILP-protokolla (Inter Ledger Protocol) mahdollistaa sen, että XRP-token on mahdollista yhdistää erilaisiin perinteisiin fiat-järjestelmiin.

Mihin XRP-tokenia käytetään?

XRP:n kehittäjä, teknologiayhtiö Ripple on kehittänyt On-Demand Liquidity (ODL) -nimisen teknologian, jonka keskiössä on XRP-token. ODL-teknologian tavoitteena on ratkaista pankkien likviditeettiongelmat digitaalista valuuttapoolia hyödyntämällä. Kyseinen teknologia mahdollistaa sen, että pankkien valuuttasiirrot onnistuvat aiempaa nopeammin ja pienemmin kustannuksin.

ODL-teknologia mahdollistaa sen, että pankkien ei tarvitse enää säilyttää varojaan sidottuina toisten pankkien tileillä, mikäli ne haluavat suorittaa valuuttasiirron eri maassa toimivan pankin tilille. ODL-teknologia toimii siten, että pankit voivat ostaa esimerkiksi euroilla XRP-tokeneita ja siirtää ne toisessa maassa toimivalle XRP-välittäjälle. XRP-välittäjä puolestaan vaihtaa XRP-tokenit kyseisen maan valuutaksi. Tämä koko operaatio kestää reilusti alle minuutin mihin päin maailmaa tahansa, joten se säästää pankeilta huomattavasti aikaa ja rahaa. Mikäli ODL-järjestelmän suosio kasvaa tulevaisuudessa, niin se vaikuttaa positiivisesti myös XRP-tokenin kurssiin.

XRP ja Ripple

Jokaisen kryptosijoittajan on ehdottomasti muistettava, että XRP ja Ripple eivät ole sama asia. Ripple on teknologiayhtiö ja XRP on Ripplen luoma token. XRP:n ja Ripplen menestys eivät ole täysin sidoksissa toisiinsa. Ripple on kehittänyt pankeille oman RippleNet ratkaisunsa. RippleNet on suljettu järjestelmä pankkien käyttöön ja sen avulla pankit voivat lähettää toisilleen transaktioita aiempaa nopeammin ja halvemmin. Monet aloittelevat kryptosijoittajat innostuvat kuullessaan Ripplen saaneen RippleNetille uusia pankkeja asiakkaiksi. Tällä hetkellä tämä ei kuitenkaan vaikuta suoraan XRP-tokeniin ja sen arvonkehitykseen, sillä Ripplen asiakkaina olevat pankit hyödyntävät ainoastaan Ripplen kehittämää teknologiaa.

XRP-tokenin rooli RippleNetin toiminnassa on ainoastaan hyvin marginaalinen, ja mikäli Ripple ilmoittaa saaneensa uusia pankkiasiakkaita, niin ei tämä tarkoita sitä, että XRP:n hinta ja käyttö tulisivat automaattisesti kasvamaan. RippleNetillä on asiakkaana lukuisia suuria pankkeja, kuten espanjalainen Santander. Ripplen on myös huhuttu pohtivan pörssilistautumista. Voidaankin sanoa, että Ripplellä yhtiönä menee tällä hetkellä suhteellisen lujaa.

XRP:tä voidaan pitää vähintäänkin monimutkaisena sijoituskohteena. Ripple on kerännyt viime vuosien aikana itselleen rahoitusta myymällä sen omistuksessa olevia XRP-tokeneita. XRP-tokeneita on olemassa 100 miljardia ja tällä hetkellä näistä puolet on Ripplen hallussa. Tämä on yhtälö, joka häiritsee monia kryptosijoittajia. Lisäksi tässäkin artikkelissa mainittu ODL-ratkaisu ei ole vielä kovinkaan laajasti käytössä, eikä sen vaikutusta XRP:n kurssiin pysty vielä ennustamaan. 

Mikäli XRP-tokeniin sijoittaminen kiinnostaa, niin parhaiten se onnistuu kotimaisen Coinmotionin tai yhdysvaltalaisen Coinbasen kautta. XRP-tokenin säilyttäminen puolestaan onnistuu kaikissa markkinoiden suosituimmissa kryptovaluuttalompakoissa.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.