Stablecoin

20.08.2020

Mikä on stablecoin?

Stablecoin on yleisnimitys kryptovaluutalle, jonka arvon on tarkoitus pysyä mahdollisimman vakaana. Useimmissa tapauksissa tällä tarkoitetaan sitä, että sen kurssi pysyy mahdollisimman lähellä yhtä dollaria. Kaikkien kryptovaluuttojen tavoitteena ei siis ole pyrkiä jatkuvaan arvonnousuun. Stablecoinien tavoitteena on tarjota sijoittajille mahdollisimman pientä volatiliteettia. Pienen volatiliteetin kryptovaluutat ovat yleisellä tasolla erittäin harvinaisia, joten stablecoinit tuovat paljon kaivattua vakautta kryptovaluuttamarkkinoille.

Erilaisia stablecoineja

Yksi tunnetuimmista stablecoineista on paljon julkisuutta ja kohua aiheuttanut Tether. Tether on tällä hetkellä markkina-arvoltaan mitattuna kryptovaluuttamarkkinoiden neljänneksi suurin kryptovaluutta. Tetheriä voidaan siis pitää erittäin suosittuna stablecoinina. Tetherin arvo on sidottu 1:1 suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Tai ainakin näin sen pitäisi olla. Itse en nimittäin usko, että jokaisen Tetherin takaa todellisuudessa löytyisi dollari. Tästä aiheesta ehkä hieman lisää myöhemmissä kirjoituksissa.

Joidenkin stablecoinien taustalta löytyy perinteisten fiat-valuuttojen sijaan kryptovaluuttoja. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat MakerDao ja sen stablecoin DAI. DAI:n arvo on pysynyt historiansa saatossa erittäin vakaana ja se on osoittanut, että kryptovaluuttaan perustuva stablecoin ei jää missään nimessä jälkeen perinteisistä dollariin perustuvista stablecoineista.

Yksi suosituista stablecoineista on myös USD COIN (USDC) tämä on stablecoin, jota on mahdollista hankkia mm. Coinbasesta, Binancesta ja Krakenista. USDC on Ethereum-pohjainen stablecoin, jonka arvo on Tetherin tapaan sidottu Yhdysvaltain dollariin. USDC eroaa Tetheristä siinä, että se raportoi USDC:n vakuutena olevien dollarien määrän kuukausittain, ja yksi maailman johtavista taloushallinnon asiantuntijapalveluita tarjoavista yrityksistä, Grant Thornton tarkistaa raportit kuukausittain.

Eri keskuspankkien suunnittelemat omat kryptovaluutat ovat myös luonteeltaan samanlaisia kuin perinteiset stablecoinit. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin suunnitteleman lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan digitaalisen digieuron kurssi olisi todennäköisesti sidottu perinteisen euron kurssiin.

Lisää keskuspankkien kryptovaluutoista pääset lukemaan tästä.

Mihin stablecoineja tarvitaan?

Monet perinteiset kryptovaluuttapörssit eivät tarjoa tällä hetkellä vaihtoparia perinteisille fiat-valuutoille. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sijoittaja haluaa myydä kryptovaluuttansa esimerkiksi treidauspäivän päätteeksi, niin paras vaihtoehto välttyä suurilta hinnan vaihteluilta on ostaa stablecoinia. Stablecoinia ostamalla sijoittaja pystyy siis välttämään kryptovaluuttamarkkinoilta tutut nopeat kurssivaihtelut. Etenkin kryptovaluuttojen maailmassa vakaan valuutan tarve on erittäin ilmeinen. Stablecoinit ovat siis kryptovaluuttoja, joiden luonne ja käyttötarkoitukset vastaavat eniten perinteisiä fiat-valuuttoja.

Vaikka stablecoinit tarjoavatkin erinomaisen vaihtoehdon kryptosijoittajille, niin yksi asia on kuitenkin varma. Mikäli haluaa saavuttaa kryptovaluuttasijoituksillaan suuria tuottoja, niin stablecoineihin sijoittamalla se ei ole mahdollista :D

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.