Tappiot realisoituvat vasta myydessä

13.10.2020

Kryptovaluuttamarkkinoiden volatiliteetti on huomattavasti osakemarkkinoita suurempi. Kryptovaluuttojen kurssit voivat liikkua lyhyelläkin aikavälillä useita kymmeniä prosentteja. Kryptovaluuttamarkkinoiden myrskyissä selviämiseksi tarvitaan ehdottomasti kylmäpäisyyttä ja malttia. Usein etenkin aloittelevat kryptosijoittajat sortuvat panikointiin ja myyvät omia omistuksiaan kurssien laskiessa.

Jokaisen kryptosijoittajan on hyvä muistaa, että tappiot realisoituvat vasta myydessä. Minulle on käynyt useita kertoja niin, että omistamieni kryptovaluuttojen arvo on laskenut huomattavasti ostohetkeä matalammalle tasolle. Tällaisissa tilanteissa pitää muistaa olla rauhallinen, eikä saa ryhtyä panikoimaan. Rauhallisuuden säilyttämisessä auttaa se, jos on muistanut tehdä kryptovaluuttaa ostaessa taustatutkimuksen huolella. Jos uskoo omiin sijoituksiinsa ja tietää niiden potentiaalin, niin näkee laskut vain lähinnä hyvinä ostopaikkoina. Minulla on tästä hyvä omakohtainen tarina. Yksi omistamani kryptovaluutta oli laskenut ostohetkestä yli 90 %. Olin kuitenkin tehnyt taustaselvitykset huolella ja uskoin kyseisen kryptovaluutan potentiaaliin. Ostin sitä siis lisää. Tämä on osoittautunut myöhemmin erittäin tuottoisaksi päätökseksi, sillä kyseinen kryptovaluutta on noussut useita satoja prosentteja hinnasta, jolla alun perin sitä hankin. Tästä kryptovaluutasta saatan kertoa lisää tulevaisuudessa...

Bitcoin määrittelee useimmiten kryptovaluuttamarkkinoiden suunnan. Bitcoinin kurssinousu heijastuu usein moninkertaisesti muidenkin kryptovaluuttojen hintoihin. Bitcoinin laskiessa puolestaan useimmat pienemmät kryptovaluutat laskevat moninkertaisesti suhteessa bitcoiniin. Sijoittajan onkin tärkeä muistaa etenkin pienempiä kryptovaluuttoja ostettaessa, että ne laskevat usein niistä riippumattomista syistä. Laskun takana ei siis välttämättä ole se, että kyseinen kryptovaluutta on aivan surkea, eikä siitä ikinä tule mitään. Tässä kohtaa kannattaa tietenkin muistaa, että markkinoilla on myös sellaisia kryptovaluuttoja, joiden arvo ei pohjaudu yhtään mihinkään tai vaihtoehtoisesti ne ovat täysiä huijauksia. Joidenkin kryptovaluuttojen voimakas kurssilasku saattaakin siis olla täysin perusteltua. Kryptovaluuttoihin pätee täysin sama lainalaisuus kuin muihinkin sijoituskohteisiin: tutustu potentiaaliseen sijoituskohteeseen erittäin tarkasti ennen ostopäätöksen tekemistä.

Kryptovaluuttojen voimakkaisiin kurssivaihteluihin on ehdottomasti suhtauduttava rauhallisesti. Hätiköityjen päätösten tekemistä on mahdollista välttää, mikäli muistaa seuraavat asiat:

  • Ostopäätökset eivät saa ikinä perustua muiden antamiin vinkkeihin.
  • Olet itse vastuussa omista rahoistasi, joten ostopäätöstä tulee edeltää kunnollinen taustatutkimus.
  • Älä myy sijoituksiasi paniikissa.
  • Kurssit liikkuvat tyypillisesti voimakkaasti molempiin suuntiin. Kovakaan kurssilasku ei anna useimmiten syytä paniikille.
  • Muista seurata uutisia ja markkinoita. Uutispimennossa eläminen ja markkinoiden seuraamattomuus saattavat altistaa hätiköidyille ratkaisuille.
  • Muista, että kryptomarkkinoilla voi tapahtua jopa viikossa enemmän asioita, mitä osakemarkkinoilla vuodessa. Mikäli tällä viikolla markkinat laskivat paljon, niin ensi viikolla ne voivat nousta senkin edestä.

Voimakkaat kurssilaskut ovat olennainen osa kryptovaluuttoihin sijoittamista. Olen itse pyrkinyt siihen, että en ikinä ajattele sitä, kuinka paljon minulle on kertynyt tappiota kurssien laskiessa. Miksi miettisin tappion määrää, kun en ole kuitenkaan myymässä?

Mikäli olet tehnyt taustatutkimuksesi huolella ja uskot omistamiisi kryptovaluuttoihin, niin muista, että tappiot realisoituvat vasta myydessä. Voimakkaitakaan kurssilaskuja ei kannata säikähtää, sillä ne ovat olennainen osa kryptosijoittamista. Voin rehellisesti sanoa, että silloin kun itse aloittelin kryptosijoittamista, niin kurssilaskut hirvittivät minua toden teolla. Nykyään ne eivät enää tunnu missään.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.