DeFi (Decentralized Finance)

17.05.2020

DeFi on lyhenne sanoista decentralized finance. Suomeksi tällä tarkoitetaan hajautettua finanssimaailmaa. DeFi on kokoelma erilaisia lohkoketjua hyödyntäviä palveluita, jotka on rakennettu pääasiassa Ethereumin alustalle. DeFi:n päämääränä on luoda perinteisen pankkimaailman ulkopuolelle täysin uusi ja perinteisestä pankkimaailmasta riippumaton finanssialan sektori. DeFi tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteiset finanssipalvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille (tässä tapauksessa pankeille) poistuu.

DeFi:n on tarkoitus sisältää tulevaisuudessa vastaavat palvelut, mitkä kuuluvat tänä päivänä perinteisten pankkien valikoimiin. Se mahdollistaa jokaiselle ihmisille täysin avoimet ja nykyistä järjestelmää tehokkaammat markkinat. DeFi:ä voidaan pitää ennen kaikkea digitaalisena vallankumouksena. Sen avulla jopa miljardien perinteisten pankkijärjestelmien ulkopuolella olevien ihmisten on mahdollista saada itselleen samat pankkipalvelut, jotka ovat meille suomalaisille täysin arkipäiväisiä. DeFi:n vallankumous lähteekin todennäköisesti käyntiin maapallon köyhimmistä maista. Pian ihmiset, jotka eivät ole ennen päässeet pankkien palveluihin käsiksi, voivat saada korkoa talletuksilleen, nostaa talletuksiaan vastaan lainaa ja lähettää rahaa toisilleen alhaisin kustannuksin silmänräpäyksessä.

DeFi:n mahdollistamat laina- ja talletuspalvelut ovat saaneet paljon julkisuutta myös länsimaissa vuoden 2019 aikana. Useiden eri DeFi:ä hyödyntävien toimijoiden kautta on mahdollista saada useiden prosenttien vuosikorkoa kryptovaluuttatalletuksille. Tällä hetkellä perinteisen pankkijärjestelmän talletuskorot ovat negatiivisella, ja rahalle on erittäin haastavaa saada korkotuottoa. Onkin varsin luonnollista, että myös länsimaiset sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua mahdollisuudesta saada useiden prosenttien vuosittaista korkotuottoa talletuksilleen.

Kryptovaluutat Ethereum ja Bitcoin etunenässä ovat ehdottomasti DeFi:n peruspilareita. Tänä päivänä lähes kaikki DeFi:in liittyvät palvelut on rakennettu Ethereumin päälle. Bitcoin ja muut kryptovaluutat mahdollistavat sen, että jokaisen ihmisen on mahdollista toimia omana pankkinaan. Toisin sanoen ilman kryptovaluuttoja ei olisi myöskään DeFi:ä.

DeFi kehittyy jatkuvalla syötöllä, ja viime aikoina siihen linkittyvät futuurit ja muut monimutkaisemmat sijoitusinstrumentit ovat ottaneet myös jalansijaa. Muutamien vuosien kuluttua voimmekin törmätä sellaiseen tilanteeseen, että perinteisestä pankkimaailmasta saa huomattavasti vähemmän erilaisia palveluita, kuin mitä hajautettujen lohkoketjujen päälle rakennetut hajautetun finanssimaailman (DeFi) sovellukset tarjoavat.

Erilaisia DeFi:in linkittyviä kryptovaluuttoja on lukuisia. Yhteistä lähes kaikille niille on kuitenkin se, että ne pohjautuvat Ethereumin alustaan. Mikäli Ethereum kiinnostaa enemmän, niin voit lukea siitä lisää tästä.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.