Kuumimmat DeFi-palvelut

27.10.2020

DeFi on lyhenne sanoista decentralized finance. Suomeksi tällä tarkoitetaan hajautettua finanssimaailmaa. DeFi on kokoelma erilaisia lohkoketjua hyödyntäviä palveluita, jotka on rakennettu pääasiassa Ethereumin alustalle. Suurin osa DeFi-palveluista on rakennettu Ethereumin päälle, koska Ethereumin asema alustana on tällä hetkellä ylivertainen ja sen ympärillä työskentelee huomattavasti muita alustoja enemmän kehittäjiä.

DeFi:n päämääränä on luoda perinteisen pankkimaailman ulkopuolelle täysin uusi ja perinteisestä pankkimaailmasta riippumaton finanssialan sektori. DeFi tarkoittaa käytännössä sitä, että perinteiset finanssipalvelut tuodaan hajautetun lohkoketjun päälle, jolloin tarve kolmansille osapuolille (tässä tapauksessa pankeille) poistuu.

Maailmassa on tällä hetkellä lukuisia erilaisia DeFi-palveluita. Tämän artikkelin tavoitteena on esitellä tämän hetken kuumimpia DeFi-palveluita ja kertoa hieman niiden toiminnasta.

Hajautetut kryptovaluuttapörssit

Hajautetut kryptovaluuttapörssit ovat nousseet tämän vuoden aikana sijoittajien suureen suosioon. Hajautetuissa kryptovaluuttapörsseissä kaupankäynti tapahtuu pääasiassa Ethereum-pohjaisilla kryptovaluutoilla ja kuka tahansa voi tuoda hajautettuun kryptovaluuttapörssiin myyntiin minkä tahansa Ethereum-pohjaisen kryptovaluutan. DeFi:n nousun myötä uusia ja lupaavia kryptovaluuttoja on syntynyt viime aikoina kovaa vauhtia. Yksi syy hajautettujen kryptovaluuttapörssien viimeaikaiselle menestykselle onkin se, että perinteiset, keskitetyt kryptovaluuttapörssit eivät ehdi listata uusia kryptovaluuttoja tarpeeksi nopeasti. Hajautetuissa kryptovaluuttapörsseissä on myös mahdollista käydä kauppaa matalamman markkina-arvon kryptovaluutoilla.

Hajautetuissa pörsseissä ei ole käyttäjätilejä, eikä KYC-prosessia, asiakaspalvelua tai mitään muutakaan keskitetyistä pörsseistä tuttuja palveluita. Käyttäjän vastuu korostuukin hajautettuja pörssejä käytettäessä, sillä ongelmatilanteissa apua ei ole tarjolla. Vastapainona sijoittaja saa hajautettuja pörssejä käytettäessä erittäin hyvän yksityisyyden suojan. Tunnistautumisen ja käyttäjätilien puuttuminen mahdollistaa huomattavasti aiempaa anonyymimmän kaupanteon.

Maailman tunnetuin ja suosituin hajautettu kryptovaluuttapörssi on nimeltään Uniswap. Erittäin suositut kryptovaluuttapörssit BinanceCoinbase ja kotimainen Northcrypto ovat puolestaan hajautettujen kryptovaluuttapörssien vastakohtia, keskitettyjä kryptovaluuttapörssejä.

Mikäli haluat lukea lisää hajautetuista kryptovaluuttapörsseistä, onnistuu se parhaiten tästä.

Lainapalvelut

Hajautetun finanssimaailman (DeFi) tarjoamat mahdollisuudet passiivisen tulon hankkimiseksi ovat herättäneet viime aikoina laajaa mielenkiintoa sijoittajien keskuudessa. Yksi suosituimmista tavoista tienata passiivista tuloa DeFi-palveluissa on ehdottomasti kryptovaluuttojen lainaaminen.

Yksi suosituimmista kryptovaluuttojen lainapalveluista on nimeltään Aave. Aave on yksi markkinoiden vanhimmista DeFi-palveluista ja se tunnettiin aiemmin nimellä ETHLend. Aaveen nimestä voi jo päätellä, että palvelun takana on vahvaa suomalaista osaamista. Yhtiön toimitusjohtajana toimii suomalainen Stani Kulechov ja hänen lisäkseen Aaveella työskentelee myös useita muita suomalaisia työntekijöitä.

Ihmisten on mahdollista tallettaa likviditeettiä Aaveen tarjoamaan palveluun. Vastineeksi tarjoamastaan likviditeetistä sijoittajien on mm. mahdollista ansaita korkoa tai saada lainaa. Kryptovaluuttojen lainapalveluiden avulla sijoittajien on mahdollista saada jopa kymmenien prosenttien vuosituottoa. Nykyisessä nollakorkojen maailmassa kryptovaluuttojen lainapalveluiden, kuten Aaveen tarjoama huomattavan korkea korko onkin herättänyt suurta mielenkiintoa sijoittajien keskuudessa. Aaveen palvelu laajenee jatkuvasti ja sijoittajille tarjottavat palvelut kasvavat varmasti tulevaisuudessa entisestään.

Yield farming

Eri DeFi-palvelut tarjoavat sijoittajille vaihtelevia tuottoja. Esimerkiksi Aaveen tarjoama korko saattaa olla joissain vaihtopareissa matalampi kuin jollain toisella lainapalvelulla. Erilaisia DeFi-pohjaisia palveluita on olemassa tänä päivänä satoja. Sijoittajat haluavat luonnollisesti käyttää sitä, josta saa kulloinkin parhaimman mahdollisen tuoton.

Yield farmingin avulla on mahdollista saada eri DeFi-sovelluksista parasta tuottoa sijoitukselleen. Käytännössä tämä tapahtuu esimerkiksi artikkelissa aiemmin esiteltyjen lainapalveluiden, tai kryptovaluuttojen steikkauksen avulla. Perinteisesti voidaan ajatella, että sijoittaja sijoittaa varansa yhteen palveluun ja nauttii tämän palvelun mahdollistamista tuotoista. Yield farmingissa varoja liikutellaan kuitenkin eri palveluiden välillä kulloinkin parhaimman mahdollisen tuoton perässä. Varojen liikuttelusta aiheutuu luonnollisesti transaktiokuluja, jotka syövät sijoittajien potentiaalista tuottoa. Transaktiokulujen minimoimiseksi on kuitenkin kehitetty ratkaisu.

Viime aikoina kryptovaluuttamaailmassa on nähty erityisesti yield farmingiin keskittyvien palveluiden nousu. Yield farmingia tarjoavat palvelut muodostavat käyttäjiensä varoista suuria pooleja, joita ne liikuttelevat palvelusta toiseen. Yield farmingia tarjoavat palvelut maksimoivat asiakkaidensa tuotot ja minimoivat kulut. Yield farming on ehdottomasti yksi tuottoisimmista DeFi-palveluista, sillä sen avulla sijoittajien on mahdollista saada jopa useiden kymmenien prosenttien vuosituottoja. Yksi suosituimmista yield farmingia tarjoavista palveluista on yearn.finance, jonka oma kryptovaluutta YFI kuuluu tällä hetkellä markkinoiden 50 suurimman kryptovaluutan joukkoon.

NFT ja OpenSea

NFT on ehdottomasti tämän hetken nousevia DeFi-trendejä. NFT on lyhenne sanoista non-fungible token. NFT-tokenit ovat poikkeuksetta Ethereum-pohjaisia. Yksi suurimmista eroista NFT-tokenin ja muiden tokenien väillä on niiden vaihdettavuudessa. Perinteinen kryptovaluutta-token on mahdollista jakaa useisiin desimaaleihin, kun taas NFT:t vaihdetaan aina kokonaisina.

NFT on käytännössä kryptovaluuttamaailmasssa oleva uniikki digitaalinen hyödyke, kuten keräilyesine tai taideteos. Näiden aitous ja uniikki luonne on mahdollista varmistaa lohkoketjun kautta. Eli käytännössä yksi digitaalinen keräilyesine on yksi NFT-token, joka on Ethereumin lohkoketjussa. NFT tarjoaa myös erinomaisia mahdollisuuksia digitaalisten hyödykkeiden jälkimarkkinoihin. Verkossa toimivilla kauppapaikoilla on mahdollista myydä omistamiaan NFT-pohjaisia teoksia. Uskoisin, että lähitulevaisuudessa NFT-esineitä vastaan on mahdollista myös saada esimerkiksi lainaa kryptovaluuttoina.

Nostan tähän esimerkiksi kryptovaluutan nimeltään MEME. MEME-kryptovaluutan omistajien on mahdollista tienata itselleen päivittäin ananaksia. Näitä ananaksia on puolestaan mahdollista vaihtaa keräilykortteihin, joita on rajallinen määrä. Harvinaisimpia keräilykortteja on myyty OpenSea-kauppapaikassa jopa lähemmäs sadalla Ethereumilla. 

OpenSea on täysin hajautettu digitaalisten hyödykkeiden kauppapaikka, jossa sijoittajat voivat myydä omistamiaan digitaalisia hyödykkeitä, eli NFT-tokeneita.

Lisää asiaa NFT:stä tulossa varmasti sivuilleni lähiaikoina.

Yhteenveto

Artikkelissa on esitelty monipuolisesti erilaisia DeFi-palveluita. Jokaisen sijoittajan on kuitenkin hyvä tietää, että tämä artikkeli ei ole edes pieni pintaraapaisu DeFi-palveluiden maailmaan. Uusia DeFi-palveluita tulee maailmaan koko ajan kiihtyvää tahtia ja monet niistä tulevat mahdollistamaan asioita, joita on tällä hetkellä vaikea edes kuvitellakaan.

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.