Täydellinen portfolio

08.09.2020

Onko täydellistä portfoliota olemassa? Olen sijoittanut kryptovaluuttoihin useita vuosia. Näiden vuosien aikana olen pyrkinyt rakentamaan itselleni täydellisen portfolion, jonka avulla voisin samalla maksimoida tuotto-odotukset kuin myös kontrolloida kryptovaluuttasijoittamisen mukanaan tuomaa riskiä. Koko sijoitusomaisuuteni on sijoitettu kryptovaluuttoihin, joten oma sijoitusportfolioni koostuu pelkästään niistä.

Omassa portfoliossani Bitcoin on aina ollut ikään kuin turvasatama. Vaikka yleisesti ottaen Bitcoinia pidetäänkin riskisijoituksena, niin kryptovaluuttojen maailmassa se on ehdottomasti varmin vaihtoehto. Toinen kryptovaluutta, jota olen aina pitänyt kohtuullisen varmana sijoituksena, on ehdottomasti maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum. Ethereum ja Bitcoin muodostavat omasta portfoliostani suuren osan ja olen saanut ostettua niitä mielestäni vuosien saatossa erittäin hyvään hintaan. Bitcoin ja Ethereum -sijoituksiini olen ehdottomasti tällä hetkellä tyytyväinen. Bitcoin ja Ethereum ovat kuitenkin markkina-arvoiltaan sen verran korkeita, että suurimmat tuotot tehdään tällä hetkellä hieman matalamman markkina-arvon kryptovaluutoilla, joiden suhteellinen nousupotentiaali on näitä suurempi. Eli maksimaalisen tuoton saamiseksi näitä suuren nousupotentiaalin omaavia kryptovaluuttoja pitäisi löytyä omasta portfoliosta mahdollisimman suuri määrä.

Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi omaan portfoliooni kuuluu myös iso kasa muitakin kryptovaluuttoja ja tässä kohtaa aletaankin päästä "ongelman" äärelle. Minulla on tällä hetkellä suhteellisen suuria sijoituksia noin 15 eri kryptovaluutassa. Coinmarketcapin mukaan maailmassa on tällä hetkellä noin 7000 eri kryptovaluuttaa, joten kaikennäköisiä shitcoineja mahtuu maailmaan erittäin runsaasti. Näiden 7000 eri kryptovaluutan sekaan mahtuu kuitenkin myös useita erittäin lupaavia projekteja, jotka voivat mahdollistaa sijoittajille kymmenien tuhansien prosenttien tuottoja ja minä haluan löytää juuri ne projektit.

Olen jo pidemmän aikaa pyrkinyt sijoittamaan erilaisiin DeFi-projekteihin. Tämä on viimeaikaisen DeFi-buumin myötä osoittautunut lähes täydelliseksi strategiaksi. Useimmat sijoitukseni ovatkin nousseet valehtelematta erittäin hyvin. Ongelma tässä on kuitenkin se, että lupaavien projektien suuren määrän takia oma portfolioni ei ole ikinä mielestäni täydellinen. Aina löytyy uusia ja mielenkiintoisia kryptovaluuttoja ja vaikka niitä ei löytyisikään, niin vanhoja omistuksia on aina päästävä kasvattamaan. Vaikka oma portfolio olisi erittäin paljon plussalla, niin aina on mahdollista tienata vielä enemmän. Kirjoitin seuraavaa blogitekstissäni "Kun mikään ei riitä":

Olen päätynyt siihen lopputulokseen, että sillä ei ole väliä kasvaako sijoitusten arvo kymmeniin tuhansiin, satoihin tuhansiin vai miljooniin, tunne on todennäköisesti aina sama. Miksi ei sijoittanut enempää, kun rahanteko kerran oli niin helppoa?

Tämä sama pätee täysin oman portfolion kanssa. Juuri kun olen saanut portfolioni "valmiiksi", niin eteen tulee joko kurssilaskun mahdollistama erinomainen ostopaikka tai uusi ja lupaava projekti. Ikinä ei voi vain nauttia valmiista portfoliosta ja katsella miten sen arvo kasvaa päivä päivältä. Aina on saatava entistäkin suurempia tuottoja.

Tekstiä kirjoittaessani kryptovaluuttojen kurssit ovat laskeneet jo useamman päivän ja tekisi mieli taas vetäistä ne kuuluisat ostohousut jalkaan ja ostaa muutamaa hyvää DeFi-projektia "alennusmyynnistä". Ehkä teen vielä nämä ostot ja sitten portfolioni on täydellinen. Tai sitten ei...

Kirjoituksen tavoitteena ei ole suositella kenellekään kryptosijoittamista. Jokainen on vastuussa itse tekemistään päätöksistä, enkä suosittele kenenkään sijoittavan kryptoihin tämän kirjoituksen perusteella.